Kocaeli

KSO Yönetim Kurulu Başkanı Zeytinoğlu:

15:00 27 Mayıs 2016
KSO Yönetim Kurulu Başkanı Zeytinoğlu:

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Türkiye genelinde kapasite kullanım oranının artmasından memnuniyet duyduklarını bildirdi.

Zeytinoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Merkez Bankası tarafından düzenlenen ve mayıs ayında imalat sanayinde faaliyet gösteren 2 bin 632 iş yerinin katılımıyla gerçekleştirilen "İmalat Sanayi Kapasite Kullanım Oranı" çalışmasının sonuçlarını değerlendirdi.

İmalat sanayi genelinde kapasite kullanımının, mayıs ayında bir önceki aya göre 0,4 puan artışla yüzde 75,7'ye yükseldiğini hatırlatan Zeytinoğlu, "İlimizdeki sonuçlarının aksine Türkiye genelinde kapasitelerdeki artıştan memnuniyet duyuyoruz. 2011 yılından bu yana paralel seyreden kapasitelerin bu yılın başından bu yana yaklaşık bir puan yukarıda seyrettiğini görüyoruz." ifadesini kullandı.

Türkiye genelinde mayıs ayında gıda ürünlerinin imalatı, kağıt ve kağıt ürünlerinin imalatı, kok kömürü ve rafine edilmiş petrol ürünleri imalatı, kimyasalların ve kimyasal ürünlerin imalatı ve elektrikli teçhizat imalatı sektörlerinde kapasite kullanımında gerileme olduğunu belirten Zeytinoğlu, şunları kaydetti:

"Bu sektörler otomotivden sonra ilimizin de öncü sektörleridir. Nitekim bunun yansımasını Kocaeli verilerinde gördük. Mayıs ayı kapasite kullanım oranı, geçen yılın aynı dönemine göre 1,4 puan, bir önceki aya göre ise 1 puan azaldı. Bölgemizin ağırlıklı sektörü olan otomotiv sanayinin kapasitesi yüzde 77 olmasına rağmen diğer sektörlerdeki kapasitelerin düşük olması geneli etkilemiştir. Firmalarımızdan alınan geri bildirimlere göre kapasite kullanımlarındaki azalış nedenleri arasında iç ve dış piyasalardaki durgunluk ve ekonomik belirsizliklere bağlı siparişlerdeki azalma gösterilmiştir. Firmalarımızın önümüzdeki ay iç ve dış sipariş beklentilerine baktığımızda; önümüzdeki ayda da kapasitelerin değişmeyeceğini söyleyebiliriz."


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.