Kocaeli

Moody's'in Türkiye'nin kredi notunu revize etmesi

16:07 26 Eylül 2016
Moody's'in Türkiye'nin kredi notunu revize etmesi

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in Türkiye'nin kredi notuna ilişkin kararının ekonomik gerekçeleri olmayan siyasi bir karar olduğunu bildirdi.

Zeytinoğlu, Moody's'in söz konusu kararına ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, ülkelerin kredi notlarının düşürülmesi konusundaki başlıca ölçütlerin büyüme oranı, bütçe açığı ve cari açık verileri olduğunu kaydetti.

Tüm olumsuz koşullara rağmen Türkiye ekonomisinin yılın ikinci çeyreğinde yüzde 3,1 büyüyerek Avrupa ve OECD ülkelerinden daha başarılı bir performans sergilediğini vurgulayan Zeytinoğlu, "Diğer taraftan her ay gerilemeye devam eden yıllık cari açığımız temmuz ayında 28,9 milyar dolara düşmüştür. Bütçede ise yılın ilk 9 ayında 4,9 milyar lira fazla verdik. Bu verilerin derecelendirme açısından pozitif algılanması gerektiğini düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

Zeytinoğlu, Moody's tarafından alınan söz konusu kararın siyasi olduğunu düşündüklerini belirterek, "Türkiye'nin yatırım notunun düşürülmesi ekonomik veriler bakımından kabul edilemez. Ekonomik gerekçeleri olmayan bu karar siyasidir." değerlendirmesinde bulundu.

Yabancı sermayeyi çekmede uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının ülke değerlendirme notlarının kuşkusuz önemli olduğuna dikkati çeken Zeytinoğlu, şunları bildirdi:

"Türkiye'nin yapması gereken ekonomik reformların yanı sıra hukukun üstünlüğü ilkesine de uyumlu davrandığını göstermek olmalı. Kimi Avrupa ülkelerinde de zaman zaman uygulanan OHAL süreci zaten kısa süre sonra tamamlanacak ve 15 Temmuz'da vahşi bir askeri darbe girişimi ile karşı karşıya kalan Türkiye, hızla normalleşecek. Bu süreçle birlikte yapısal reformlarla ekonomideki hamlelerin daha hızlı atılacağını düşünüyoruz."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.