Kocaeli

Kocaeli'de "Ekonomide Gelişmeler ve Sanayi 4.0 Devrimi" paneli

17:14 24 Ekim 2016
Kocaeli'de "Ekonomide Gelişmeler ve Sanayi 4.0 Devrimi" paneli

CHP Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke, "Biz eğer sanayi 4.0 yok gibi davranırsak, yakın bir zamanda bizim için geleneksel üretim alanları olan tekstil, tarım, sanayi ve otomotiv gibi alanlarda da avantajımızı çok kolay kaybedebilir ve teknolojide bir atılım yapmazsak, sadece ucuz iş gücüyle üretebilen dolayısıyla fakir bir ülke konumuna sıkışabiliriz." dedi.

Böke, Kocaeli Gebze Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Sosyal Tesislerinde düzenlenen ''Ekonomide Gelişmeler ve Sanayi 4.0 Devrimi'' konulu panelde yaptığı konuşmada, dünyadaki esas gelişmelerin ekonomiyle şekillendiğini söyledi.

Türkiye'de akıllı fabrikaların ortaya çıkması için akıllı siyasetin ortaya koyulması gerektiğini savunan Böke, şöyle konuştu:

"Maalesef sanayi 4.0 devrimini konuşamıyor, bu tespitlerin yapılamıyor olmasının en temel sebebi, bu işi yapacak olanların akıllı siyasetin çok uzağında durmasından kaynaklanıyor. Nasıl ki akıllı fabrika nesnelerin birbiriyle konuşması, insanların o nesneleri yönetir halde olması, insanların yerine geçen robotu değil, o robotla çalışacak beceriyi de donanmasıysa sanayi 4.0, o sanayi 4.0'ın kurallarını yazacak insanlar da birbiriyle konuşmak durumunda. Konuşarak yeni bir siyaset üretmeli. Akıllı fabrikaların kurulmasının tek yolu var Türkiye'de, o da önce akıllı siyasetin inşa edilmesidir."

- "Daha iyi gelecek inşa etmemiz gerekiyor"

Böke, dünyada yeniden bir sanayileşme süreci konuşulduğunu anlatarak, yine ekonominin merkezinde üretim ve sanayi olduğunu ifade etti.

Türkiye'de sanayinin kan kaybettiğini savunan Böke, "Türkiye'ye uzun vadede vizyon ortaya koyan, bu vizyonu dünyayı doğru okuyarak beraber ortaya koyan akıllı siyasete ihtiyacı var. Bu kan kaybını acilen durdurmamız gerekiyor. Durdurup geri çevirmemiz lazım. Türkiye'nin yeniden sanayi üzerinde şahlandığı vizyonu ortaya koymamız gerekiyor. Daha iyi gelecek inşa etmemiz gerekiyor." şeklinde konuştu.

Böke, daha iyi bir yaşamın mümkün olduğunu ifade ederek, "Bunun için de mutlaka üretim olmak zorunda. Üretimin ana lokomotifi de sanayi olmak durumunda. Daha iyi gelecek vadediyorsak bu sanayiden yoksun tarih etmemiz mümkün değil. Sanayi 4.0 yakalanabilir mi? Mutlaka yakalanabilir. Mutlaka yakalanmalı. Eğer bugünkü gibi devam ederse Türkiye'de yakalanabilir mi? Hayır. Acilen bir şeyleri değiştirmemiz gerekiyor." yorumunu yaptı.

Sanayi 4.0'ın öneminden bahseden Böke, şunları kaydetti:

"Biz eğer sanayi 4.0 yok gibi davranırsak, yakın bir zamanda bizim için geleneksel üretim alanları olan tekstil, tarım, sanayi ve otomotiv gibi alanlarda da avantajımızı çok kolay kaybedebilir ve teknolojide bir atılım yapmazsak, sadece ucuz iş gücüyle üretebilen dolayısıyla fakir bir ülke konumuna sıkışabiliriz. Bizim bu atılıma, bizimle rekabet eden diğer ülkeler önden yürüdüğü için artık koşmamız gerekiyor. Çünkü Almanya 2011'de ne yapacağını açıkça söyledi. Sanayi 4.0 devrimi içinde hemen hemen her şeyde eğitim şart. Singapur ve Hong Kong... Neyle çıkmışlar, eğitim ve teknoloji atılımıyla. Türkiye'nin önüne koyması gereken yol haritası bugün vakit kaybetmeden eğitim ve teknoloji reformudur."

Böke, ayrıca 3 milletvekilinin Gebze'nin il olması konusunda seçim sırasında söz verdiğini anımsatarak, seçim bittikten sonra 3'ünün ortak imzayla verdiği bir teklif bulunduğunu ancak CHP'den gelen tekliflerin bir süreliğine rafa kaldırıldığını savundu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.