Kocaeli

Ödemeler dengesi verileri

16:31 11 Ağustos 2017
Ödemeler dengesi verileri

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, cari açıkta sürdürülebilir gerilemeyi yakalayabilmek için özellikle ihracat gelirlerinin artırılması ve doğrudan yabancı yatırımların çekilmesi gerektiğini bildirdi.

Zeytinoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan Haziran 2017 dönemine ilişkin ödemeler dengesi verilerini değerlendirdi.

Haziranda cari açığın aylık ve yıllık bazda azaldığını belirten Zeytinoğlu, bu gerilemede dış ticaret açığının azalması ve hizmetler dengesi kaynaklı net gelirlerin yükselmesinin etkili olduğunu kaydetti.

Türkiye'ye en fazla döviz kazandıran sektörlerden olan turizm gelirlerinde toparlanma olduğunu aktaran Zeytinoğlu, "Cari açıkta sürdürülebilir gerilemeyi yakalayabilmek için özellikle ihracat gelirlerini artırmamız ve doğrudan yabancı yatırımları çekmemiz gerekiyor. Ayrıca turizm sektöründe atılacak adımlarla geçmiş yıllarda yakaladığımız performansa yeniden ulaşmalıyız." ifadelerini kullandı.

Ayhan Zeytinoğlu, cari açığın finansmanı ile ilgili portföy yatırımlarının, doğrudan yatırımlara kıyasla daha kuvvetli kaldığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Doğrudan yatırımlar uzun vadeli sermaye ve finansman açısından daha kaliteli olduğundan, döviz gelirleri açısından doğrudan yatırımların önemini her zaman vurguluyoruz. Ülkemiz yatırımlar noktasında çok daha fazla potansiyele sahip. Katma değer yaratacak yatırımları çekmek zorundayız."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.