Kocaeli

Ağustos ayı enflasyon rakamları

14:46 05 Eylül 2017
Ağustos ayı enflasyon rakamları

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, ekim, kasım ve aralık aylarında baz etkisinde oluşacak iyileşme ile enflasyonun tekrar tek haneye inebileceğini düşündüklerini belirtti.

Zeytinoğlu, ağustos ayı enflasyon verilerini değerlendirdiği yazılı açıklamasında, TÜFE'nin ağustos ayında, aylık yüzde 0,52'lik artışla yıllık yüzde 10,68'e, ÜFE'nin ise ağustosta yüzde 0,85 artışla yıllık yüzde 16,34'e yükseldiğini hatırlattı.

Gıda fiyatlarındaki düşüşün devam etmesine rağmen eğitim harcamaları ve Kurban Bayramı tatilinin uzamasıyla da ulaştırma maliyetlerindeki aylık yükselişin enflasyonda bir artışa neden olduğunu kaydeden Zeytinoğlu, "Eylül ayında hem TÜFE'de hem ÜFE'de artışın devam etmesini bekliyoruz. Özellikle ÜFE'deki artış TÜFE'yi yukarı çekecektir. Bununla birlikte ekim, kasım, aralık aylarında baz etkisinde oluşacak iyileşme ile enflasyonun tekrar tek haneye inebileceğini düşünüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Yurtiçi üretici fiyatlarının aylık yüzde 0,85'lik artışla yıllık yüzde 16,34'e yükseldiğini anımsatan Zeytinoğlu, şunları kaydetti:

"Dolarda kur baskısının azalmasına rağmen ÜFE'deki artışın önümüzdeki dönemde TÜFE'yi olumsuz etkileyebilecek olmasından endişeliyiz. Bu arada imalat sanayisi sektöründeki aylık fiyat artışının yüzde 0,86 olarak gelmesini de dikkate almalıyız. Bir önceki aya göre yüzde 5,33 ile kok ve rafine petrol ürünleri, yüzde 4,03 ile ana metaller, yüzde 3,63 ile ham petrol ve doğalgazda gözlenen fiyat artışları da dikkat çekici. ÜFE'de ana sanayi gruplarına baktığımızda aylık en fazla artışın enerji mallarında gerçekleştiğini görüyoruz. Yıllık en fazla artış ise ara mallarında oldu. Gıda dışında da maliyet düşürücü önlemlere ihtiyaç olabilir."



YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.