Kocaeli

Sarıkamış şehitleri anılıyor

12:11 07 Ocak 2018
Sarıkamış şehitleri anılıyor

Kocaeli'de, Sarıkamış Harekatı'nın 103. yılı kapsamında yürüyüş düzenlendi.

Başiskele ilçesindeki Yuvacık Barajı Yürüyüş Parkuru'nda bir araya gelen Başbakan Yardımcısı Fikri Işık, Vali Hüseyin Aksoy, Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı ve AK Parti Kocaeli Milletvekili Radiye Sezer Katırcıoğlu, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Muzaffer Çintimar ve vatandaşlar, Kur'an-ı Kerim okunmasının ardından ellerinde Türk bayraklarıyla 8 kilometre yürüdü.

Işık, burada yaptığı konuşmada, tarihte pek çok ibret sayfası bulunduğunu, bunlardan hiçbirinin kendilerini utandırmadığını söyledi.

Tarihin her bir sayfasında ayrı ayrı kahramanlık, ders ve insanlığa ibret olaylar yer aldığını ifade eden Işık, Kut'ül Amare'de esir alınan İngiliz komutanın daha sonra ömür boyu Türklere "medyun-u şükran" olduğunu kaydetti.

Işık, Sarıkamış Harekatı'nın tarihsel öneminden bahsederek, buradaki harekatta binlerce kahramanın şehit olduğunu anımsattı.

Çanakkale Savaşı, Sarıkamış Harekatı ve İstiklal Harbi'nde muhtemelen ailesinden şehit olmayan kimse bulunmadığını anlatan Işık, "O dönemin büyük acıları yüreklerimizde taze. Bundan dolayı başta Sarıkamış, Çanakkale, İstiklal Harbi, terörle mücadele ve 15 Temmuz şehitlerini rahmetle, minnetle ve şükranla anıyorum. Rabbim hepsine rahmet eylesin, tüm gazilerimize Allah şifa versin." diye konuştu.

Işık, İbn-i Haldun'un "Geçmişler geleceğe, suyun suya benzediği kadar benzer" sözünü katılımcılara aktararak, "Tarihten ibret almayanlar için tarihi bilmekle bilmemek arasında hiçbir fark yoktur. Onun için biz bir taraftan kahramanlarımızı rahmetle, minnetle, şükranla yad edeceğiz, onları unutmayacağız. Bugünkü programlar gibi programlarımızı her zaman yapacağız ama diğer taraftan da tarihten ders çıkararak yeni bir takım yenilgilere uğramamak için de gayret göstereceğiz. İşte Sarıkamış Harekatı böyle bir harekattır." ifadesini kullandı.

- "Ülkemizin hangi şartlarda kurulduğunu anlayabilmek için buradayız"

Vali Aksoy da ülkenin kuruluşu ve bugünlere geliş sürecinde önemli mücadeleler yapıldığını belirterek, bugün Türk bayrağı altında hür ve bağımsız olarak yaşamayı şehit ve gazilere borçlu olduklarını söyledi.

Şehitlere rahmet, gazilere de şifalar dileyen Aksoy, ülkenin hangi şartlarda kurulduğunu anlayabilmek için bugün burada toplandıklarını kaydetti.

Karaosmanoğlu ise Sarıkamış destanının, tarihe altın harflerle yazılmış, kışın dehşet verici soğuğuna rağmen korkmadan ölüme gitmiş kahramanların destanı olduğunu dile getirdi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.