Kocaeli

KOÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bayraktutan:

15:50 08 Mart 2018
KOÜ Ä°ktisadi ve Ä°dari Bilimler Fakültesi ÖÄŸretim Üyesi Prof. Dr. Bayraktutan:

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Bayraktutan, Afrin'e yönelik operasyonunun piyasalar ve uluslararası sermaye hareketleri bağlamında olumsuz sonuçları bulunmadığını ifade ederek, "Bunlar olmadığı halde kredi notunun düşürülmesinin denenmesi, daha önce de tanık olduğumuz politik yaklaşıma işaret ediyor." dedi.

Moody's'in Türkiye'nin kredi notu kararını AA muhabirine değerlendiren Bayraktutan, ABD ile Türkiye arasında Suriye üzerinden devam eden gerilim ve "uluslararası finans çevrelerinin İsrail ile bağlantılarının etkisinde kalan kredi derecelendirme kuruluşlarının", Türkiye'yi politik ve diplomatik anlamda biraz daha sıkıştırmaya dönük manevralar yaptığını anlattı.

"Hiçbir tarafında iktisadi dinamiklerin yer almadığı ve beklenmeyen bir zamanlamayla yapılan Türkiye'yle ilgili not revizyonu, son derece politik bir karara işaret ediyor." diyen Bayraktutan, şunları söyledi:

"Türkiye'de özel kesim borçluluğu yüksek ama bu aniden ortaya çıkmış bir durum değildir. Çevrilmesinde ve yeniden finansmanında sorun olmayan bir özel sektör borçluluğu vardır. Ayrıca, BDDK ve ekonomi yönetimi de bu konu üzerinde çalışıyor. Türk Silahlı Kuvvetleri ve Özgür Suriye Ordusu Afrin'e çok yaklaştı. Türkiye'nin, kendi güneyini istikrarlı bir alana kavuşturma noktasında Fırat Kalkanı'yla başlayan, Suriyelilerin de kendi yurduna dönmesi ve terör koridorunun önlenmesi icraatının ABD stratejileriyle çelişmesi, diplomatik risk olarak ifade edilmiş ve kararı da bu etkilemiş görünüyor."

Moody's'in kararının, Türkiye'nin çok itibar edeceği bir kredi notu olmayacağını vurgulayan Bayraktutan, sözlerini, "Piyasalarda istikrarlı bir seyir var. Gerek borsa kanadı gerek döviz piyasalarına bakınca Afrin Operasyonu'nun ekonomik anlamda ve uluslararası sermaye hareketleri bağlamında olumsuz sonuçlarını görmüyoruz. Bunlar olmadığı halde kredi notunun düşürülmesinin denenmesi, daha önce de tanık olduğumuz politik yaklaşıma işaret ediyor." diye tamamladı.

YORUMLAR

ETÄ°KETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.