Kocaeli

Donanma Komutanlığı'ndaki darbe girişimi davası

14:54 19 Eylül 2018
Donanma Komutanlığı'ndaki darbe girişimi davası

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında Donanma Komutanlığı'ndaki eylemlere ilişkin 50'si tutuklu, 15'i firari 90 sanığın yargılandığı davada, sanıklar esasa ilişkin savunma yapıyor.

Kocaeli 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nce, Kocaeli Kapalı Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'ndeki salonda görülen duruşmaya, bazı tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile avukatlar ve sanık yakınları katıldı. Davaya müdahil olan Cumhurbaşkanlığı adına avukat Ömer Furkan Yayla da duruşmada hazır bulundu.

Darbe girişimi sırasında, "Darbeci amiral firari Ayhan Bay'ın darbe girişimi süresinde kendisine verdiği kurallara aykırı tüm emir ve talimatları sorgulamadan uyguladığı ve darbecilerle birlikte hareket ettiği, gemide kendisine yardımcı olan diğer sanıklarla silah zoruyla dönemin Donanma Komutanı Veysel Kösele ve Komodor Levent Kerim Uça'yı kamaraya kapatarak etkisiz hale getirdiği, Donanma Komutanının Emir Astsubayı Yalçın Gül'ü ve koruma astsubayı Ebubekir Öztürk'ü etkisiz hale getirdiği, etkisiz hale getirirken silahla 2 kez ateş edilen Ebubekir Öztürk'ü Donanma Komutanının bulunduğu kamaranın kapısına kelepçelettiği" iddia edilen ve hakkında "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme" suçlamasıyla ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası istenen tutuklu sanık eski TCG Yavuz Savaş Gemisi Komutanı Kurmay Yarbay Sezayi Özgür Öztürk, duruşmada esasa ilişkin savunma yaptı.

Darbeci olmadığını savunarak, hakkındaki suçlamaları reddeden Öztürk, gizli tanık "Şef" ile itirafçı olan sınıf arkadaşı A.Ç'nin, FETÖ'ye ait örgüt evlerinde kaldığı ve kod adının olduğu yönündeki ifadelerinin gerçeği yansıtmadığını ileri sürdü.

Sanık Öztürk, darbe girişiminden bir gün önce yıllık izinden döndüğünü ve diyetisyene gittiğini, bunun darbeden haberinin olmadığının ispatı olduğunu savundu.

Darbe girişiminin yaşandığı 15 Temmuz sabahında Deniz Lisesi mezuniyet törenlerine katılmak için gemiyle İstanbul Heybeliada açıklarına gittiklerini anlatan Öztürk, daha sonra akşam saatlerinde Gölcük Donanma Komutanlığı'na geri dönmek üzere yol çıktıklarını belirterek, şöyle konuştu:

"Osmangazi Köprüsü yakınlarındayken, dönemin Kuzey Görev Grup Komutanı Tuğamiral Ayhan Bay saat 21.45'te gemiyi aradı. Telefona ben çıktım. Bay, gemiyi Marmara Denizi'ne geri döndürmemi, sabaha kadar tatbikat yapılacağını söyledi. Ben de Komodor Levent Kerim Uça'ya durumu rapor edip, emri yerine getirdim. Gemide aldığım tedbirler ve yaşanan olaylar kanunlara, mevzuata uygundur. Bu faaliyetleri darbeyle bağdaştırmaya çalışan müştekiler yalan söylüyor, iftira atıyor. Fatih, İmbat ve Kalkan gemilerini benim döndürdüğüm iddiaları da doğru değildir. O gemilerin zaten komutanları var. Zaten beni dinlemezlerdi. O gemiler Komodor Uça'nın emriyle geri döndü."

Ayhan Bay'ın, Komodor Levent Kerim Uça'ya SABKOR (Sabotaja Karşı Koyma) alarmı verildiğini söylediğini ifade eden Öztürk, "Uça da bana söyledi. Ben de gemide gereken önlemleri aldırdım. Bunlardan biri olan, terörist hava araçlarına karşı 25 milimetre topları ve MG3 makineli tüfekleri hazırlattım. Bu tedbirleri almam lehime değerlendirilmeli." diye konuştu.

Öztürk, saat 23.00 sıralarında "Harekat Yıldırım" öncelikli sıkıyönetim mesajının geldiğini, o anda darbe olduğunu anladığını dile getirerek, "Mesajla ilgili Komodora bilgi verdim. Darbeye karşı net tavrımı ortaya koydum. Mesaj dağıtımını yapmadım, personele göstermedim. Mesaja imza ve paraf atmadım. Mesajdaki atanan amirallerin emrinde olduğumu ve emirlerinin uygulanması gerektiğini söylemedim." ifadelerini kullandı.

Komodor Levent Kerim Uça'nın sıkıyönetim mesajını okumasına rağmen darbe aleyhinde bir söylemde bulunmadığını ve gemi personelini silahlandırdığını ileri süren Öztürk, şöyle devam etti:

"Uça'nın bu durumu şüpheliydi ve bende onun darbeci olduğu kuşkusu oluştu. Uça, Donanma Komutanı Veysel Kösele'nin gemiye geleceği, bütün emir komuta zincirinin komutanda olacağı, emirleri dinlemeyenlerin cezalandırılacağı yönünde bütün gemilere mesaj çekilmesini istedi. Böyle gizli saklı olunca Uça'nın darbeci olabileceğini düşündüm. Donanma Komutanı saat 02.50 gibi gemiye geldi. Kendisini helikopter platformunda karşıladım ve kamarasına kadar eşlik ettim. Bana darbe konusunda bir şey söylemedi. Gemiye amiral ve komutan geldiğinde anons edilir personel bilgilendirilirdi. Gizli tutulmasını istemiş. Kösele'nin darbeci olabileceği şüphesi uyandı bende. Ayhan Bay'ı aradım, Kösele'nin gemiye geldiğini söyledim. Ayhan Bay bana, Donanma Komutanının darbeci olduğunu, tecrit etmemi ve limana dönüldüğünde emniyet güçlerine teslim edileceğini emretti. Emirleri Genelkurmaydan aldığını ve Deniz Kuvvetleri Komutanının da bilgisinin olduğunu söyledi. Bir karar vermem gerekiyordu. Gelişen olayları değerlendirdim. Kösele bana bir şey demedi, Ayhan Bay ise ise darbe karşıtı söylemlerde bulunuyordu. Bay'ın emrini yerine getirdim. Kösele ve Uça'yı etkisiz hale getirerek, kamaraya kapattırdım."

Donanma Komutanı Veysel Kösele'nin, gemiye gelir gelmez gemi personeli ve tüm gemilere anons ederek, darbenin karşısında olduğunu, Ayhan Bay'ın darbeci olduğunu ve emirlerinin dinlenilmemesi söylemesi gerekirken bunu yapmadığını ifade eden Öztürk, "Ayhan Bay'ın verdiği emirlerin hukuki ve meşru olduğunu, darbeye karşı mücadele ettiğimizi sanıyordum. Bilinçli şekilde darbe girişiminde yer almadım. Ne yazık ki Ayhan Bay beni aldattı. Kaçınılmaz bir hataya düştüm." şeklinde konuştu.

Tutuklu sanık eski TCG Yavuz Savaş Gemisi Komutanı Kurmay Yarbay Sezayi Özgür Öztürk'ün, esasa ilişkin savunması sürüyor.

- Mütalaada ağırlaştırılmış müebbet istemi

Mütalaada, eski Gölcük Deniz Ana Üs Komutanı Tuğamiral Hayrettin İmren ve eski Güney Grup Görevi Komutanı Tuğamiral Nazmi Ekici ile kurmay albayların da aralarında bulunduğu 51 sanık hakkında, "anayasal düzeni zorla değiştirmeye teşebbüs" suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor.

Eski Donanma Komutanı emekli Oramiral Veysel Kösele ile Komodor Levent Kerim Uça'nın derdest edildiği TCG Yavuz Gemisi Komutanı eski Kurmay Yarbay Sezai Özgür Öztürk ve 15 personeli ile İstanbul Moda açıklarında top atışı yapılan TCG Kemalreis Gemisi Komutanı Yarbay Arif Çıtlık, TCG Turgutreis Gemisi 2. Komutanı Kurmay Yarbay Ali Kocamanoğlu, TCG Salihreis Gemisi 2. Komutanı Sami Tulgar, TCG Oruçreis Gemisi 2. Komutanı Özgür Gencer, bu suçtan cezalandırılmaları istenen sanıklar arasında yer alıyor.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.