Kocaeli

"Göç ve Dünya Barışı" ele alındı

15:49 27 Ekim 2018
"Göç ve Dünya Barışı" ele alındı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesince "Göç, Mültecilik ve İnsanlık" temasıyla düzenlenen Kartepe Zirvesi'nde, "Göç ve Dünya Barışı" konulu oturum gerçekleştirildi.

Bir konuşma yapan İltica ve Göç Araştırmaları Merkezi (İGAM) Başkanı Metin Çorabatır, yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Herkesin bir devletin parçası olduğunu dile getiren Çorabatır, devletin en büyük görevinin vatandaşlarına huzurlu bir hayat yaşatmak olduğunu vurguladı.

Çorabatır, "Kendi ülkesinden koruma alamayan kişiler de göç etmek zorunda kalıyor ve geldikleri devlet de kendine sığınma talep eden kişiyi korumak zorundadır. Biz bu duruma 'uluslararası koruma' diyoruz. Zulüm, iç savaş ve yaygın şiddet insanları ülkelerinden kaçırıyor. Kalıcı çözümler de uluslararası korumanın son aşamasıdır." ifadesini kullandı.

Göçü engellemek için 3 kalıcı çözüme değinen Çorabatır, şunları kaydetti:

"Çözüm için gönüllü geri dönüş, yerel entegrasyon ve üçüncü ülkeye yerleştirme yolları aranmalı. Ama ilk olarak Suriye’de ve diğer Orta Asya ülkelerinde barışın olması şarttır. İlk olarak geri dönüşün gönüllü olabilmesi için barıştan sonra yaşadıkları bölgenin şiddete artık kapalı olduğu garantisi verilmeli. Diğer bir çözüm yolu da düşük ihtimalle zorla geri döndürmedir. Üçüncü ve son çözüm ise gelecek 5 yıl süreyle Türkiye’de tamamen yaşantılarını devam ettirecek atılımların hızla yapılmasıdır."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.