Konya

Kargalara "rüzgar güllü" önlem

11:08 22 Ağustos 2015
Kargalara "rüzgar güllü" önlem

ABDÜLHAMİT YAŞAR - Konya'nın Beyşehir ilçesinde bir iş adamı, bahçesindeki sebze ve meyveleri, ahşaptan yaptığı, farklı sesler çıkaran özel tasarım rüzgar gülleriyle, karga sürülerinden korumaya çalışıyor.

İlçeye bağlı Bademli Mahallesi'nde daha önce hububat tarımı yapılan yaklaşık 9 bin metrekare araziyi bahçeye dönüştüren iş adamı İsmail Öğütçü (61), meyve ve sebze yetiştirmeye başladı.

Yaz döneminde karga sürülerinin bahçesindeki ürünlerine zarar vermesi üzerine Öğütçü, farklı sesler çıkaran özel tasarım rüzgar gülleri yaptı.

Öğütçü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl ektiği domates, karpuz, kavun gibi ürünlerden kargalar nedeniyle faydalanamadıklarını söyledi.

Kargalarla başedebilmek için bazı çözümler üretmeye çalıştığını ifade eden Öğütçü, "Bahçedeki küçük atölyemde hobi olarak, farklı sesler çıkaran, ahşaptan özel tasarım rüzgar gülleri tasarlamaya başladım" dedi.

-  "Artık kuşlar bahçeye yaklaşamıyor"

Öğütçü, rüzgar güllerinin üzerine de balta ile odun kesen, demir döven usta figürleri yerleştirdiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Rüzgar gülü dönmeye başlayınca, üzerindeki figürler de hareket ederek sesler çıkarıyor. Her rüzgar gülünde farklı figürler var. Bu şeklide 7 farklı figürlü rüzgar gülü var. Ahşaptan yaptığım, üzerindeki odun kesen, demir döven usta gibi figürlerin hareket etmesi sonucu farklı sesler çıkartan rüzgar gülleri, kuşlara zarar vermeden bahçemden uzaklaştırıyor. Bu figürler çıkardığı seslerin yanı sıra güzel görseller de sergiliyor. Tasarımların çok faydasını gördüm. Artık kuşlar bahçeye yaklaşamıyor."

Öğütçü, rüzgar güllerinin görenlerin ilgisini çektiğini, sayılarını daha da artırmayı düşündüğünü söyledi.

 

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.