Konya

Çarpık ayaklı bebeklerde geç başvuru tedaviyi zorlaştırıyor

11:03 22 Kasım 2015
Çarpık ayaklı bebeklerde geç başvuru tedaviyi zorlaştırıyor

MELİKE KINACI - Ortopedi ve Travmatoloji Çocuk Ortopedisi uzmanı Prof. Dr. Hakan Şenaran, çocuklarda sıklıkla görülen çarpık ayak rahatsızlığında, vakit geçirilmeden uzmana başvurulmasının tedavide başarıyı arttırdığını söyledi.

Çocuk Ortopedisi Derneği Yönetim Kurulu Üyesi de olan Şenaran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çarpık ayak rahatsızlığına anne karnında veya doğumdan hemen sonra tanı konulabildiğini belirtti.

Gerek çarpık ayak gerekse diğer ortopedik rahatsızlıklarda erken tanının çok önemli olduğunu, zamanında başvurunun tedavide başarı oranını etkilediğini anlatan Şenaran, "Çocuk ortopedisinde 'ağaç yaşken eğilir' anlayışından yola çıkarak hareket edilmesi gerekiyor. Çocukluktaki ortopedik problemler, yaş ilerledikçe daha ciddi hale gelebilir. Doğru tedavi yöntemlerinin erken dönemde uygulanması gerekir" diye konuştu.

 

- Alçılama tedavisi erken dönemde başlamalı

Çarpık ayak tedavisinde "alçılama" yönteminin sıklıkla uygulandığına işaret eden Şenaran, şöyle devam etti:

"Problemin ortadan kaldırılması için erken dönemde alçılama yapılması gerekiyor. Doğuştan çarpık ayağı olan bebeklerde doğumdan hemen sonraki birkaç gün içinde alçılama tedavisine başlanmalı. Alçılama yöntemiyle çarpık ayaklı bebeklerin yüzde 90'ı tamamen normale dönebiliyor. Sağlıklı bir çocuk olarak hayatına devam edebiliyor."

Şenaran, ortalama 4 ila 6 hafta süren alçılama tedavisinden sonra hastanın durumuna göre belli bir süre özel cihazla desteklenmiş ayakkabı kullanılabileceğini belirterek, "Tedavi sürecini yakından takip etmek, gelişmeleri değerlendirmek çok önemli. Alçıyı çıkardıktan sonra bebeğin ayak gelişiminin takip edilmesi, ayağın durumunun en geç altı ayda bir kontrol edilmesi gerekir. Alçılama işleminden sonra bebeğin özellikle uyku esnasında kullanması için, ayakları uygun pozisyonda tutmaya yarayan bir destek cihazı kullanılıyor. Ayak tamamen düzelene kadar bu tedavi sürdürülüyor" diye konuştu.

Çocukların ortopedik rahatsızlıklarında çocuk ortopedistlerine gidilmesinin tedavi sürecindeki riskleri azaltacağına değinen Şenaran, "Çocukların kalça, ayak ve omurga problemlerinde doktorun bir atımlık kurşunu vardır. Bu kurşunu iyi değerlendirmek gerekir. Çarpık ayak rahatsızlığında yapılabilecek yanlış alçılama, sonrasında ayaktaki problemi daha kompleks hale getirip, düzelme şansını tamamen ortadan kaldırabilir" ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Şenaran, Türkiye'de çocuk ortopedisti sayısının artmasının, söz konusu yaş gruplarında tedavi başarısını yükselteceğini dile getirdi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.