Konya

"Zika virüsü artış eğiliminde"

14:10 28 Ocak 2016
"Zika virüsü artış eğiliminde"

Sağlık Bakanlığı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürü Hüsem Hatipoğlu, Zika virüsünün Orta ve Güney Amerika, Pasifik Adaları, Tropikal Afrika ve Güney Doğu Asya bölgelerinde daha çok görüldüğünü, virüsün artış eğiliminde olduğunu söyledi.

Hatipoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Zika virüsünün ilk defa 1947'de Uganda'nın doğusunda Zika ormanlarında bir maymunda keşfedildiğini ve virüse de bu ormanın adının verildiğini belirtti.

Virüsün sivrisinek ısırması yoluyla insanlara bulaştığını anlatan Hatipoğlu, enfekte olmuş sivrisinek ısırmasından 2 ila 7 gün sonra hastalık semptomlarının başladığını, virüsün ateş, döküntü, baş ağrısı, kusma, eklem ağrısı ve kırmızı gözler gibi belirtiler gösterdiğini ifade etti.

Hastalığın sağlıklı kişilerde genellikle hafif geçirildiğini ve bir hafta sürdüğünü aktaran Hatipoğlu, şöyle dedi:

"Normal kişilerde ciddi tablo oluşturmayan virüs, gebelere bulaştığında doğacak çocuklarda ciddi anomalilere sebep olmaktadır. Bu nedenle enfeksiyon görülen ülkelere seyahat edecek hamilelere 'Gitmeyin' diyemeyiz, fakat risk altında oldukları için olayı iyi irdeleyip dikkat etmeleri gerekiyor. Virüs, yeni doğanlarda beynin yetersiz gelişime yol açabilen, başta küçük kafa olmak üzere değişik anomalilere neden olabilmektedir. Görüldüğü bölgelerde doğumsal anomalilerin büyük hızla artması sonucu yapılan araştırmalarda annelerin hamilelik döneminde yaklaşık yüzde 75'inin Zika virüsüne maruz kaldığı tespit edilmiştir. Zika virüsü Orta ve Güney Amerika, Pasifik Adaları, Tropikal Afrika ve Güney Doğu Asya bölgelerinde daha çok görülmekte olup, artış eğilimindedir. Avrupa'da görülen az sayıdaki vaka bu bölgelere seyahat eden kişilerde görülmüştür."

- "Türkiye'de Zika virüs enfeksiyonu yoktur"

Hatipoğlu, hastalığın özgün bir tedavisi ve aşısının olmadığını, tedavide direnci düşürecek durumlardan kaçınılmasının yanı sıra istirahat ve bol sıvı alımının önem taşıdığını vurguladı.

Enfeksiyona karşı, hastalığın görüldüğü bölgelerde sivrisinek ısırıklarından korunulması gerektiğinin altını çizen Hatipoğlu, "Bunun için de uzun kollu giysiler ve pantolon giyinmeli, sivrisineklerin kolay giremeyeceği yerlerde konaklanmalıdır. Konu hakkında Sağlık Bakanlığına bağlı Genel Müdürlüğümüzün 7 gün 24 saat hizmet veren 444 77 34 nolu Seyahat Sağlığı Danışma Hattı'ndan ve Seyahat Sağlığı merkezlerimizden bilgi alınması mümkündür. Türkiye'de Zika virüs enfeksiyonu yoktur" diye konuştu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.