Konya

Sağlık Bakanlığı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürü Hatipoğlu:

11:00 31 Mart 2016
Sağlık Bakanlığı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürü Hatipoğlu:

Sağlık Bakanlığı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürü Hüsem Hatipoğlu, dünyanın ebola salgınından kurtulduğunu belirterek, "29 Mart'ta Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü başkanlığında toplanan 9. Acil Komite, Batı Afrika'daki ebola virüs salgınının artık uluslararası önemi haiz, halk sağlığı tehdidi oluşturmadığını açıklamıştır" dedi.

Hatipoğlu, 2013 yılı aralık ayında başlayan ebola salgınının yaklaşık 2 yıl sürdükten sonra kontrol altına alındığını söyledi.

DSÖ kontrolünde olan Batı Afrika salgın bölgesinde 2016 yılında tek tük vakalar olsa da hepsinin vaktinde tespit edildiğini belirten Hatipoğlu, yayılım sınırlandırılıp, odakların sona erdirildiğini dile getirdi.

Ebola alevlenmelerinin olmaması için gerekli tedbirlerin alındığını anlatan Hatipoğlu, şunları kaydetti:

"Dünya ebola salgınından kurtuluyor. 29 Mart'ta DSÖ Genel Direktörü başkanlığında toplanan 9. Acil Komite, Batı Afrika'daki Ebola virüs salgınının artık uluslararası önemi haiz halk sağlığı tehdidi oluşturmadığını açıklamıştır. Gine, Liberya ve Sierra Leone'de Ebola virüs geçiş zincirlerinin sona erdiği ve gerekli kriterleri karşıladıkları açıklanmıştır. DSÖ Komitesi, üç ülkenin seyahat ve ticaret alanlarında uygulanan kısıtlamaların hemen kaldırılması gerektiğini vurgulamıştır."

Ebola'da vaka sayısının 28 bin 646 ve bunlardan ölümün de 11 bin 323 olduğuna işaret eden Hatipoğlu, tüm vakaların yüzde 10'unun sağlık çalışanı olduğunu bildirdi.

- "En fazla yardım eden ülke Türkiye'dir"

Hatipoğlu, DSÖ'nün, Ağustos 2014'te ebola salgını için uluslararası halk sağlığı acil durumu ilan ettiğini hatırlattı. Bunun üzerine dünyanın dikkatinin Batı Afrika'ya çevrildiğini ve gerekli yardımların gitmeye başladığını aktaran Hatipoğlu, ebola riskli bölgeye ilk yardım eden ülkelerin başında Türkiye'nin geldiğini vurguladı.

Bölgeye, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı tarafından önemli derecede sağlık yardımları yapıldığına işaret eden Hatipoğlu, şöyle devam etti:

"Yardımlara devam edilmektedir. Dünyada mazlum ülkelere nüfusuna oranla en fazla yardım eden ülke Türkiye'dir. Sağlık Bakanlığı olarak ebola salgınını ilk çıktığı günlerden itibaren yakın takibe aldık. Ebolanın en yoğun olduğu dönemlerde THY ile oluşturulan örnek işbirliği sayesinde tedbirlerimizi Batı Afrika bölgesine kadar götürdük. Salgın riskli bölgelerden kalkan uçaklarımızda gerekli tedbirler alınarak mücadele edilmiştir."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.