Konya

Konya'da "Aspir Çalıştayı" düzenlenecek

14:09 29 Nisan 2016
Konya'da  "Aspir Çalıştayı" düzenlenecek

Selçuk Üniversitesi (SÜ), Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ve Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri'nin desteğiyle "Aspir Çalıştayı" düzenlenecek.

Çalıştay ile ilgili bilgi veren Türkiye Aspir Derneği Başkanı Prof. Dr. Fikret Akınerdem, Türkiye'de aspir ile ilgili ilk defa bir çalıştayın Konya'da yapılacağını ve gelecek yıllarda bunu uluslararası boyutta taşıyacaklarını belirtti.

Aspir üretiminde son 10 yılda ciddi bir artış olduğunu belirten Akınerdem, "2000'li yıllarda aspir üretimi yok denecek kadar azdı. Şu an baktığımız zaman üretimin 70 bin tona çıktığını görüyoruz." dedi.

Nadasa bırakılan alanlarda yapılacak olan aspir üretimi ile büyük verim elde edileceğini dile getiren Akınerdem, şunları kaydetti:

"Türkiye'nin iklim şartlarının aspir üretimine uygun olduğunu ifade eden Akınerdem, "Eskişehir'den başlayıp Erzurum'a kadar üretilebilecek bir bitki. Ama Orta Anadolu'da üretimin daha verimli olduğunu görüyoruz. 5 milyon hektar nadasa bırakılan alan var. Bu çok büyük bir rakam. Buraların aspir üretiminde değerlendirilmesini planlıyoruz. Buralarda sadece aspir yetiştirildiğini düşünürsek en az 6-7 milyon ton çekirdek, bundan da 2-2,5 milyon ton yağ elde ederiz. Yağ ihtiyacı karşılandıktan sonra geri kalanını biyo jet ve biyo dizelde kullanmak istiyoruz."

Konya'da düzenlenecek olan çalıştay, 12-13 Mayıs'ta KOP Konferans salonunda yapılacak.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.