Konya

Atık su arıtma tesisleri ilçelerde yaygınlaşacak

16:36 10 Mayıs 2016
Atık su arıtma tesisleri ilçelerde yaygınlaşacak

Konya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (KOSKİ) Genel Müdürlüğü'nün şehir merkezinde faaliyet veren atık su arıtma tesislerinin ilçelerde de yaygınlaştırılacağı bildirildi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, belediye meclisinin mayıs ayı toplantısında, Su ve Kanalizasyon İdaresinin başarılı çalışmalarının 2016'da artarak devam edeceğini söyledi.

Yıl sonuna kadar, altyapıda işe başlanmamış, belli bir aşamaya gelinmemiş ve ihalesi yapılmamış hiçbir belde kalmayacağını belirten Akyürek, "Toplamda 500 milyon liralık yatırım yapmış oluyoruz. Böylece bütün beldelerin kanalizasyon ve su problemleri büyük oranda bitmiş oluyor. İlçe merkezlerinde de ciddi mesafe aldık. Arıtma tesislerine, mobil arıtma ya da doğal arıtmalara gireceğiz. Şehir standardını ancak böyle yükseltebiliriz." dedi.

Akyürek, hayata geçirilen atık su arıtma tesislerinin önemli bir yatırım olduğunu ifade ederek, projelerin kısa zamanda bütün ilçelerde yaygınlaştırılacağını aktardı.

- 8 bin konutun elektrik ihtiyacını karşılayacak enerji üretiliyor

Akyürek, arıtma çamurlarının, herhangi bir bedel alınmaksızın çiftçilere verildiğine dikkati çekerek şunları kaydetti:

"Arıtılan çamurların içerdiği organik maddeler sayesinde ürün verimi ve kalitesi yüksek oluyor. Arıtma gazının biyolojik olarak stabilizasyonu sırasında ortaya çıkan biyogazlar, filtreleme ve desülfürizasyon ünitelerinden geçirilerek arıtılıyor. Arıtılmış biyogaz, enerji üretimi için depolanıyor. Ortalama yüzde 65 metan içerikli biyogaz, kojenerasyon ünitelerinden geçirilerek, ısı ve elektrik enerjisine dönüştürülüyor ve anaerobik çürütücülerde üretilen biyogazdan elde edilen 2 MW/saate yakın enerji üretimiyle maliyetlerde önemli bir tasarruf sağlanıyor. 8 bin konutun elektrik ihtiyacının tamamını karşılayacak enerji bu şekilde üretiliyor."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.