Konya

Konya'da "Kut'ül Amare Zaferi" konferansı

12:41 26 Mayıs 2016
Konya'da "Kut'ül Amare Zaferi" konferansı

Selçuklu Sanayici İş Adamları Serbest Meslek Mensupları Derneği (SELSİAD) tarafından "Kut'ül Amare Zaferi" konulu konferans düzenlendi.

Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Caner Arabacı, dernek binasında düzenlenen konferansta yaptığı konuşmada, Kut'ül Amare zaferiyle İngilizler'in, Çanakkale'den sonra ikinci kez yenildiğini söyledi.

Güçlü İngiliz ordusuna karşı Türk ordusunun insanüstü bir gayret gösterdiğini belirten Arabacı, "1916'dan itibaren Türk ordusu her yıl 'Kut Günü' kutlamaları yapardı. 1952’den sonra bu törenler sessiz sedasız kaldırıldı. O kadar ki Kut zaferinin anlatıldığı kitaplar bile kaldırıldı. Kut zaferi, İngilizlerin içinde dev bir yaradır." dedi.

Arabacı, İngiliz esir kamplarında 15 bin Türk esire İngilizler ve yandaşları tarafından işkence edildiğini, Türk milletinin ise İngiliz esirlere misafir muamelesi yaptığını dile getirdi.

Türk esiri General Townshend'in, ülkesine gittiği zaman yazdığı hatıratına da değinen Arabacı, "Bir savaş esiri olarak bu kabul resmine şaşıyordum. İstanbul'u teftişe geliyormuşum gibi fazla saygı ve onurla kabul edildim, satırlarını unutmamak lazım" ifadelerini kullandı.

Konuşmanın ardından, SELSİAD Başkanı İsmail Hakkı Kolat, Arabacı'ya hediye takdim etti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.