Konya

2. Uluslararası Uygulamalı Bilimler Kongresi

16:07 23 Eylül 2016
2. Uluslararası Uygulamalı Bilimler Kongresi

Uluslararası Göç Örgütü (IOM) Türkiye Misyon Şefi Lado Gvilava, "IOM'nin istatistiğine göre dünyada 2015 yılında 5 bin 400'den fazla göçmen hayatını kaybetmiş ya da kaybolmuştur. İklim değişikliği 75 milyon insanın da hayatını tehdit etmektedir." dedi.

İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, Konya Valiliği ve Necmettin Erbakan Üniversitesince (NEÜ) bir otelde düzenlenen "Göç, Yoksulluk ve İstihdam" temalı 2. Uluslararası Uygulamalı Bilimler Kongresi devam ediyor.

Gvilava, kongrede yaptığı sunumda, 244 milyon uluslararası göçmen olduğunu söyledi.

Dünyadaki yüksek sayıdaki insan hareketliliğini "megatrend" olarak değerlendiren Lado Gvilava, şunları kaydetti:

"Dünya nüfusu olarak bakıldığında 7 milyar insanın 1 milyarı göçmen. Bunlardan 244 milyonu uluslararası göçmen, geri kalanı da ülkesi içinde göç eden iç göçmendir. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin istatistiğine göre, 2015 yılı sonunda 65,3 milyon kişi çatışma ya da şiddet sebebiyle yerinden edildi. Bunun 21,3 milyonu uluslararası sınırlar içerisinde oldu. Eurostat ve ILO'nun istatistiğine göre, 2015 sonu itibarıyla 28 AB ülkesine ilk defa sığınma başvurusu yapanların yüzde 33'ünü 18 yaş altı çocuklar oluşturuyor. Bunların 3'te 1'inden fazlasını zorla çalıştırılan mağdurlar oluşturuyor. IOM'nin istatistiğine göre, dünyada 2015 yılında 5 bin 400'den fazla göçmen hayatını kaybetmiş ya da kaybolmuştur. İklim değişikliği 75 milyon insanın da hayatını tehdit etmektedir."

Gvilava, Türkiye'deki 3 milyondan fazla mültecinin büyük bölümünün Suriye, Irak, Afganistan ve İran'dan geldiğine işaret etti.

Bu sığınmacıların uluslararası koruma ya da geçici koruma altında bulunduğunu anlatan Lado Gvilava, "500'e yakın yasal statüde yabancı, Türkiye'de çalışma, eğitim, aile birleşimi ya da diğer sebeplerden dolayı ikamet etmekte. Türkiye Sahil Güvenlik Komutanlığının istatistiğine göre, Ocak-Eylül 2016 arasında denizde 30 bin 866 düzensiz göçmen tespit edilmiştir. Bu aylarda 174 kişi hayatını kaybetmiştir." diye konuştu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.