Konya

"Basın kartı ilkokul mezunlarına da verilmeli"

11:14 01 Aralık 2017
"Basın kartı ilkokul mezunlarına da verilmeli"

MELİKE KINACI - Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Kurulu Anadolu Gazete Sahipleri Temsilcisi Mustafa Arslan, "Ülke genelinde radyo, televizyon ve gazetelerde çalışan çok az sayıda ilkokul mezunu var. Bu fikir işçilerinin basın kartı alabilmesinin yolunun açılması lazım." dedi.

Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, medya sektörünün gelişimi ve değişimi dolayısıyla, fikir işçilerine yönelik bazı yeni uygulamaların hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Basın mensuplarının "yıpranma payı" diye bilinen 2,5 yıl erken emeklilik hakkından yararlanabilmesi için basın kartlarının bulunması koşulu arandığını belirten Arslan, "Basın kartına ulaşımın önündeki engellerin kaldırılması, mesleği gerçekten yapmak ana şartıyla bu konuda kolaylık sağlanması lazım." değerlendirmesinde bulundu.

Şu anda yürürlükteki şartlara göre, ilkokul ve ortaokul mezunlarının basın kartı alma hakkına sahip olmadığını dile getiren Arslan, şöyle devam etti:

"İlkokul mezunları fiilen bu mesleği yerine getiriyor olsa bile basın kartı alamıyor. 1997'de eğitimde 4+4 uygulamasının hayata geçmesiyle, şu anda da 4+4+4 sistemiyle, artık yeni nesilde ilkokul mezunu neredeyse kalmadı. Ülke genelinde radyo, televizyon ve gazetelerde çalışan çok az sayıda ilkokul mezunu var. Bu fikir işçilerinin basın kartı alabilmesinin yolunun açılması lazım. Basın kartı alamazlarsa erken emeklilik hakkından yararlanamamış olacaklar."

Gazete, televizyon ve radyo sahiplerine de basın kartı verildiğini belirten Arslan, "Ancak ilkokul mezunu olmaları durumunda onlar da basın kartı alamıyor. Gazete ve televizyon gibi yayın kuruluşu sahiplerinin de ilkokul mezunu olsalar da basın kartı alabilmesi gerekiyor. Yeni bir uygulamayla bunun önünün açılması gerektiğini düşünüyoruz." diye konuştu.

Arslan, "Ayrıca BİK'te ilan ve kontrol hizmetleri müdürlükleri, iletişim uzmanlığı gibi birimlerde, fiilen basınla ilgili işlerde çalışanlar ile iletişim fakültelerinde yeni medya, sinema, reklamcılık gibi bölümlerin başkanlarının da basın kartı alabilmesinin önünün açılmasını bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

- "Meslektaşlarımızın hak kaybı yaşamasını istemiyoruz"

Basın Kartı Yönetmeliği'nin hazırlanış mantığında "bir kişinin sadece fikir işçisi ya da yayın kuruluşu sahibi olabileceğinin öngörüldüğüne" dikkati çeken Arslan, şunları kaydetti:

"Oysa hayatın doğal akışında kişi bir dönem sadece gazeteci, bir dönem de gazete veya televizyon sahibi olabilir. Yeni önerdiğimiz yönetmelik düzenlemesinde, kişinin gazetecilikte geçen süresi ile yayın kuruluşu sahipliğinde geçen süresinin ortak hesaplanması ve bunun bekleme süreleri ile sürekli kart sürelerinde dikkate alınmasını öngörüyoruz. Ayrıca basın kartı müracaatınızın kabulünden sonra bekleme süresi başlıyor. Ancak diyelim ki Genel Müdürlük 1 yıl beklettiğinde, siz bir yıl sonra basın kartı bekleme süresine tabi oluyorsunuz. Meslektaşlarımızın hak kaybı yaşamasını istemiyoruz."

Arslan, BİK ile Basın Kartı Yönetmeliği'nin aynı dili kullanması gerektiğini belirtti.

Mustafa Arslan, yayın kuruluşlarının habercilik amacıyla kullandığı araçlara da basın trafik kartı verilmesinin doğru olacağını sözlerine ekledi.


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.