Suf-i belgeseli finalde

Konya'nın Kültür Bakanlığı desteği alan ilk uzun metraj Belgeseli Suf-i, 5. TRT Belgesel Ödülleri yarışmasında yüzlerce belgesel film içinden profesyonel kategoride finale kalan 9 film arasına girdi.

Suf-i belgeseli finalde
Suf-i belgeseli finalde
GİRİŞ 03.05.2013 11:55 GÜNCELLEME 03.05.2013 11:53
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Suf-i isimli uzun metraj belgesel film Mevlana, Mevlevilik, tasavvuf, sufizm gibi kavramları yün ve keçe metaforu ile ilişkilendirerek modern dünyaya eleştirel bir yaklaşım getiriyor.

Alanında uzman olan bir çok önemli kişinin projeye fikirleri ile destek verdiği belgesel film, 4 aylık bir prodüksiyon evresinden sonra 2 ay süren post prodüksiyon aşamasının ardından tamamlanarak yurt içi ve yurt dışında bir çok festivale gönderildi. Sadık Yalsızuçanlar, Cemalnur Sargut, Mustafa Holat, Celaleddin Berberoğlu, Mevlana İdris, Ali Bektaş, Caner Arabacı, Üzeyir Özyurt, İbrahim Dıvarcı gibi birçok isimden alınan röportajlar ve sinematografik dille anlatılan hikâyelerle zenginleştirilen belgesel film alışılagelmişin dışında yapım tekniğine sahip gerçekleştirildi. 

Belgesel filmin yönetmeni Fatih Sezgin "Suf-i belgesel filmi tüm dünya için önemli bir değer olan Mevlana'yı ve tasavvufu farklı bir şekilde ele alıp izleyiciye aktaran ve izleyicinin de bu konuda düşünmesini sağlayacak bir çalışma oldu. Suf-i ile yalnızlaşan insanların dünyasına yolculuk ve bu insanların yalnızlık serüveni özgün bir bakış açısı ile izleyiciye aktarılması temel amacımızdı. Alışılagelmiş belgesel film tekniklerinden ziyade daha farklı, yenilikçi anlatım metotları kullanarak görsel bir kompozisyon oluşturmaya çalıştık. Bu sayede belgesel film izleyici sayısını daha da yukarıya çıkarmayı, tasavvuf gibi anlatılması, yaşanması çok ağır ve zor gelen kavramları daha anlaşılabilir bir dille aktarma kaygısı ile filmimizi tamamladık.

Belgesel filmde Suf-i yün, keçe, sufilik, tasavvuf gibi konuları ele alarak modern dünyanın basitleştirdiği aslında kendimizi anlamak için çok önemli olan bu kavramları önemli fikir adamları ve ustalarla anlatmaya çalıştık. Belgeseli tamamlamak bile bize ayrı bir huzur kattı. Konya şehri huzur şehridir. Huzur şehri demek, elinizi ayağınızı her işten çekip sakince dinlenilen bir şehir demek değildir. Konya'ya huzur şehri deniliyorsa bu tamamen geçmişten gelen özelliklerdendir. Bu şehirde sufiler yetişmiştir. Sufiler yaşam tarzları ve yaydıkları fikirlerle bu şehri aydınlatmıştır. Bizde bu şehrin huzuruna, yani insanların iç dünyalarına katkıda bulunmaya çalıştık." dedi.

Filmin yapımcılarından Tamer YİĞİT ve Ömer Faruk ÇETİN'de belgesel filmle ilgili açıklamalarda bulundu. Yapımcı YİĞİT "Suf-i gibi kültürel kimliğimize katkıda bulunacak bir proje içinde olmak mutluluk verici. Suf-i kendini 5.TRT Belgesel Ödülleri yarışması finaline kalarak kanıtladı. Ancak bizim hedefimiz bu filmi ve bu filmde anlatılanları milyonlara aktarmak" dedi. Ömer Faruk ÇETİN ise Suf-i Konya'ya ve Konya'nın tanıtımına da önemli bir katma değer sağlayacak bir film" dedi.

5.TRT Belgesel ödülleri finali 9 -13 Mayıs tarihleri arasında İstanbul'da gerçekleştirilecek. Ödüller 13 Mayıs tarihinde açıklanacak.

YORUMLAR 1
  • OSMAN CEYLAN 10 yıl önce Şikayet Et
    MEVLANA. Günümüzde de konyada mevlanalar var.SEYDA MUHAMMED KONYEVİ GİBİ .KONYADA İRŞAD YAPMAKTADIR.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Yunanistan neye hazırlık yapıyor? Neden Demir Kubbe'nin peşine düştü?
Rusya'dan S-500 açıklaması! Tarih verdiler