Somuncu Baba Külliyesi dualarla açıldı!

Aksaray Belediyesi tarafından yaptırılan 'Somuncu Baba Külliyesi' Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz tarafından hizmete açıldı.

Somuncu Baba Külliyesi dualarla açıldı!
Somuncu Baba Külliyesi dualarla açıldı!
GİRİŞ 08.11.2013 20:31 GÜNCELLEME 08.11.2013 20:31
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Aksaray Belediyesi tarafından yaptırılan 'Somuncu Baba Külliyesi' Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz tarafından hizmete açıldı. Bakan Yılmaz, açılışta yaptığı konuşmada, "Kişiler sözleriyle değil, amelleriyle değerlendirilir. İnsanın değeri de bıraktığı eserle ölçülür. Mimar Sinan'ı gören var mı? Yok. Tanıyan var mı? O da yok. Ama Mimar Sinan'ı herkes bilir, nerden bilir. Eserlerinden bilir. Ama nasıl bilir? Büyük usta diye bilir. O halde insanın değerini anlamak için eserine bakmak lazım." dedi.

Açılış törenine Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Aksaray Valisi Selami Altınok, milletvekilleri Ruhi Açıkgöz, İlknur İnceöz, Diyanet İşleri Başkanlığı Eğitim Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. Ali Erbaş, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, daire müdürleri ve vatandaşlar katıldı.

Bakan İsmet Yılmaz düzenlenen törende yaptığı konuşmada şu görüşlere yer verdi: "Somuncu Baba Külliyesi'nin açılışı vesilesiyle bir aradayız. Onun manevi huzurundayız. Öncelikle bu eserin ortaya çıkmasında emeği geçen belediye başkanımıza, milletvekillerimize, valimize ve Aksaraylı hemşehrilerime huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Allah yüzlerini ak eylesin, yüz aklığı iki cihana bedel. Ziya Paşa'nın güzel bir terkib-i bendi var; 'ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz, şahsın görünür rütbe-i aklı eserinde' yani, söze bakma işe bak, yani burada işe bakacağız. Ve kişinin ne kadar akıllı olduğu da eserinde gözükür. Kişiler sözleriyle değil, amelleriyle değerlendirilir. İnsanın değeri de bıraktığı eserle ölçülür. Mimar Sinan'ı gören var mı? Yok. Tanıyan var mı? O da yok. Ama Mimar Sinan'ı herkes bilir, nerden bilir. Eserlerinden bilir. Ama nasıl bilir? Büyük usta diye bilir. O halde insanın değerini anlamak için eserine bakmak lazım.

Süleymaniye'ye bakıyoruz, Şehzadebaşı'na bakıyoruz, Selimiye'ye bakıyoruz, diyoruz ki bu usta büyük usta. İşte Somuncu Baba da büyük bir alim, büyük bir mütefekkir. Nerden anlıyoruz, talebelerinden. Kimdir bu talebeleri; Hacı Bayram-ı Veli, kimdir bu talebeleri Akşemseddin. Biz, kendisinin mekânı Cennet olsun diyoruz. Biiznillah onun manevi tasarrufunun devam ettiğine inanıyoruz. Bu nedenle hem Somuncu Baba'ya hem Aksaray'a yakışacak türbesi var, restoranı var, fırını var, müzesi var, şadırvanı var, camii var, konferans salonu var, taziye evi var, parkı var, otoparkı var, idari binası var, ervah kabristanlığının çevre düzenlemesi var. Burada dinlenen, buraya gelen diyecek ki Allah razı olsun, bu eseri yapan gerçekten güzel bir eser bıraktı, bu da bu eseri koyanların, hem bu dünyada hem de öte dünyada yüzlerini ak etmeye yeter. Yine cenabı Allah buyuruyor; Allah'ın mescitlerini ancak Allah'a ve ahiret gününe inanan, iman eden ve Allah'tan başkasından korkmayan kimseler imar eder. Dolayısıyla imar ettikleri için bu kardeşlerimize teşekkür ediyorum. Ama camilerin esas imarı için cemaatinden geçer, sizlerin takibinden geçer. Onu doldurmanızdan geçer. Eğer içi boş kalırsa bu imar eksik kalır. Ve bu imar yapılırsa işte Allah diyor ki işte bunlar doğru yola ermişlerden olmaları umulanlardandır. Ne güzel bir müjde, Allah hepimizi bu müjdeye muhatap kılsın. Aziz hemşehrilerim, tabi Somuncu Baba herkesin, onu sevenlerin, yine Mevlana'nın herhalde 'Bizi yerde aramayın, bizi gönüllerde arayın.' Somuncu Baba nerede, onu sevenlerin gönlündedir. Kim severse Somuncu Baba onun gönlündedir."

Belediye Başkanı Nevzat Palta da yaptığı konuşmada, "Bugün Aksarayımız tarihi bir günü inşallah hep beraber yaşıyor ve yaşayacağız. Allahımıza hamdolsun ki belki hayalimizde olan, hep yapmamız gerektiğini düşündüğümüz, kafamızda yıllardan beri hem bizim hem şehrimizdeki insanların hayal ettiği büyük bir projeyi bugün inşallah hep beraber açmış olacağız. Tabii ki değerli dostlar şunu özellikle belirtmek istiyorum. Bu proje, 2004 yılında ben göreve geldiğim günden itibaren hep gündemimizde olmuştur. 5 yıla yakın süre içerisinde bunu özellikle belirtmek istiyorum. Sadece projenin hazırlanmasıyla zamanımız geçti. Projeyi hazırladık, kurula gönderdik, değiştirdik, geldi gitti, 5 yıl sonra dedim ki kuruldaki hocalarımıza; hocam seçim geldi neyse eksiklerimizi söyleyin de yapalım dedik. Ve inanın 5 yıl sonra proje onaylandı ve ihalesini yaptık. Hamdolsun şu anda gördüğünüz gibi bu projeyi hayata geçirmiş olduk." dedi.

Vali Selami Altınok ve Milletvekili Ruhi Açıkgöz de yaptıkları konuşmada, Somuncu Baba Külliyesi ve bu projeyi Aksaray'a kazandıran Belediye Başkanı Nevzat Palta'ya teşekkür ettiler.

YORUMLAR 4
  • sedat özgen 10 yıl önce Şikayet Et
    Heyhat. Mezarları şirk yuvası haline getirmekten ne zaman vazgeçeceksiniz.
    Cevapla
  • mert44 10 yıl önce Şikayet Et
    mert44. Somuncubaba hazretlerinin kabri şerifinin Dan arendede oldugu tarih araştırması prof. Ahmet akgündüz tarafından osmanlı arşivlerinde araştırılarak ispat edilmiştir.(.Aksarayda ise somuncubaba'nın oglunun kabri vardır ....)
    Cevapla
  • emrebey 10 yıl önce Şikayet Et
    DARENDE. Osmanlı Araştırmaları Vakfı 'nın uzun süreli araştırmaları sonucu Somuncubaba'nın Darende'de meftun olduğu tespit edilmiştir. Aksaray'da sadece oğlu meftundur...
    Cevapla
  • GOK YELELİ AGOP 10 yıl önce Şikayet Et
    SOMUNCU BABANIN ŞU SÖZÜNE BAKARMISINIZ . Arkadaşlarıma ve Yolumuzdan Gidenlere Tavsiyelerim ,Gizli ve aşikâr her yerde Allah'tan korksunlar. ALLAH cümlemizi şefaatine nail etsin AMİN..
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Türk askeri pratiğine Baykar damgası: Kısa sürede büyük etki
CHP'li belediyelerde akraba kıyağı: Liyakate değil kan bağına bakılıyor