Risale-i Nurlar artık koruma altında

Bediüzzaman Said Nursi'nin Risale-i Nur Külliyatı, artık üstadın mirasçılarından izinsiz basılamayacak. Küllliyatı şimdiye kadar isteyen bandrol alarak basabiliyordu.

Risale-i Nurlar artık koruma altında
Risale-i Nurlar artık koruma altında
GİRİŞ 08.04.2014 09:06 GÜNCELLEME 08.04.2014 09:06
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Üstad Bediüzzaman Said-i Nursi'nin Risale-i Nur Külliyatı, 'koruma dışı eser' kapsamında basılamayacak. Kültür Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü girişimleriyle başlatılan çalışmalar kapsamında, Risale-i Nurların, 'koruma dışı eser' kapsamında basıldığı ve yapılan işlemin hukuksuz olduğu ortaya kondu. Bediüzzaman'ın eserlerinin, koruma dışı eser kapsamında yayınlanabilmesi için, ölüm tarihi üzerinden 70 yıl geçmesi gerekirken, Risale-i nurlar daha önce 'koruma dışı eser' olarak bandrol alınarak basılıyordu.

ÖLÜM TARİHİNİ BOŞ BIRAKIYORLARDI

Bir eserin koruma dışı eser olarak basılabilmesi için, eser sahibinin vefatının üzerinden 70 yıl geçmesi gerekiyor. Üstad yaşamını yitireli 54 yıl oldu. Bu nedenle Risale-i Nurlar bu eser kapsamına alınmıyor. Risale-i Nurları koruma dışı eser kapsamında basan yayınevlerinin, eserleri basabilmek için, eser sahibinin ölüm tarihi kısmını boş bıraktığı ortaya çıktı. Telif Hakları Genel Müdürlüğü tarafından daha önce dikkate alınmayan bu ayrıntı, 23 Mart 1960 yılında Şanlıurfa'da yaşamını yitiren Bediüzzaman'ın ölümünün 54. yılında, risalelerin basımına bir düzenleme getirilmesi noktasında önem taşıyor.

VARİSLERİ DERNEK KURUYOR

Yayınevlerinin bandrol başvurularına olumlu cevap verilmezken, Risale-i Nurların basımı için bir dernek kurulacağı, basım işlemlerinin üstadın talebeleri, varisleri ve risalede adı geçenler tarafından yürütüleceği öğrenildi. Risaleleri basmak isteyen yayınevleriyle irtibata geçip, telif oranı karşılığında anlaşmaya varacaklar ve eserler basıldıkça telif ücretleri belirlenen bir hesaba yatırılacak

KAYNAK: YENİ ŞAFAK
YORUMLAR 5
  • Göksel ŞENTÜRK 9 yıl önce Şikayet Et
    Şener Nusret ER bu senin okuduğun sapık kitaplara benzemez.. Senin niyetin belli, burası o iğrenç niyetini kusacağın yer değil. Bu yorumlarını git senin kafandaki sitelere yaz. Risale-i Nur u sen hiç biliyormusun? Hiç okudun mu? Kalkıp yalan yanlış yorum yapıyorsun.
    Cevapla
  • hafız 9 yıl önce Şikayet Et
    şener kardeşim....!. lütfen ifadelerimize dikkat edelim.. risalei nur neticede kuranın tefsiri.. içinde birçok ayet ve hadis var... ve milyomlarca müslüman bu eserleri okuyor... biraz saygı... tavsiyem 9.söz.. 21.söz... 23. söz.11. lema.. 23.lema gibi risaleleri insafla bir okuyun. inanıyorum istifade edeceksiniz.selam ve dua ile
    Cevapla
  • salim birinci 9 yıl önce Şikayet Et
    Allah istikametten ayırmasın. Kuran bize yeter diyen akl-ı evvellere sormak lazım! 350 bin tefsir ve müfessirleri ve kuranın en büyük müfessiri olan Peygamber hadislerini ne yapacaksınız.Ha buldum(!) hepsi haşa uydurma deyip geçip gidersiniz. Allah böyle müfrit(aşırı)fikirli vehhabi(eski hariciler de bunlar gibi diyordu) zihniyetinden bu ehl-i sünneti korusun. Risale-i nurlarda, kur'anın imani hakikatlarını izah eden bir tefsiridir.
    Cevapla
  • osman şahin 9 yıl önce Şikayet Et
    MEMNUNİYETLE!!!. Bu eserler umumun malıdır. Umumun malı da hukuku ammeye tabidir. İlişmek, değiştirmek büyük bir cinayet ve umuma karşı bir hatadır. Eserlerin devlet eliyle sahiplenerek korunması elbette bütün Nur talebelerini memnun edecektir.
    Cevapla
  • Şener Nusret ER 9 yıl önce Şikayet Et
    Ne koruması, yakılması lazım. Kur'an'a aykırı binbir türlü hikaye ve yalanla, uydurma hadisler dolu o kitaplar toplatılmalı, kaldırılmalı. Kur'an bize yeter.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
HDP’li Altan Tan’dan bomba itiraf! Demirtaş ve Zana'ya ayar: Eşini aday yapan...
MHP'den Yeniden Refah açıklaması! Dikkat çeken Milli Görüş çıkışı