Doruklardaki cennet: Yedigöller

Kar sularıyla beslenen Yedigöller, trans turlarına katılan dağcıların en önemli uğrak noktaları arasında yer alıyor.

Doruklardaki cennet: Yedigöller
Doruklardaki cennet: Yedigöller
GİRİŞ 29.07.2014 11:52 GÜNCELLEME 29.07.2014 11:59

Aladağlar Milli Parkı'ndaki Yedigöller dağcılar tarafından "doruklardaki cennet" olarak adlandırılıyor.

Çukurova Doğa Gezginleri Spor Kulübü (ÇUGEZ) Başkanı Rıza Dinçer,  Aladağlar Milli Parkı içinde bulunan Yedigöller'in, 3 bin 200-3 bin 500 metre yükseklikteki irili ufaklı göllerden oluştuğunu söyledi.

Yedigöller'in 4. jeolojik zamanda meydana gelen buzul aşındırması sonucu oluştuğunu belirten Dinçer, şöyle devam etti:

"İklimdeki ısınmaya bağlı olarak buzullar erimiş, çevresi sarp ve yüksek doruklarla çevrili geniş bir alan ortaya çıkmış. Yedigöller mevkisinden önce buzullaşmanın daha sonra da karstlaşmanın etkisiyle yer yer küçük çukurlar meydana gelmiş. İlkbahar sonu ve yaz başlarında gerek kar sularının erimesi gerekse yağmur sularının çukurlara dolmasıyla çok sayıda göl oluşuyor. Temmuz başlarında göl sayısı 20'yi geçiyor. Ancak yaz mevsiminde buharlaşmanın etkisiyle bunların birçoğu kuruyor ve sadece yer altı suyu ile beslenen yedi göl kalıyor."

Dağcıların gözdesi

Yedigöller'in dağcıların gözdesi olduğunu vurgulayan Dinçer, "Yedigöller'in olduğu alan yazın rengarenk alpin çiçekleriyle kaplanıyor. Burayı kamp yeri olarak seçen dağcılar, 3 bin 500 metrenin üzerindeki zirvelere tırmanıyor. Yedigöller dağcılar için doruklardaki cennettir" dedi.

Yedigöller'in Aladağlar'da yürüyüş yapan dağcıların parkurları üzerinde yer aldığını belirten Dinçer, yerli ve yabancı dağcıların Demirkazık mevkisinden Aladağlar Milli Parkı'na giriş yaparak sırasıyla Yedigöller, Hacer Ormanı ve Kapuzbaşı Şelaleleri'ne kadar olan mesafede trekking yaptıklarını anlattı.

Dinçer, Yedigöller'i görmek isteyenlerin Kapuzbaşı Şelaleleri'nden sonra araçla Hacer Ormanları'na gidebileceklerini, buradan da Yedigöller'e yaya olarak yaklaşık 4 saatte ulaşılabileceklerini sözlerine ekledi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin'le görüştü! 'Hazırız' mesajı!
CHP'deki "para sayma" soruşturmasında yeni gelişme! Şüphelilerin ifadeleri ortaya çıktı