Tüyap Kitap Fuarı’nda "Kürt Romanı" konuşuldu

3. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı'nda okurlarıyla buluşan Kürt yazarlar düşüncelerini paylaştı.

Tüyap Kitap Fuarı’nda "Kürt Romanı" konuşuldu
Tüyap Kitap Fuarı’nda "Kürt Romanı" konuşuldu
GİRİŞ 12.11.2014 21:41 GÜNCELLEME 13.11.2014 10:41

TÜYAP ve Türkiye Yayıncılar Birliği ortaklığıyla düzenlenen 33. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı'nda okurlarıyla buluşan Kürt yazarlar, Kürtçe yazmanın zorlukları ile çözüm süreci ve üniversitelerde Kürtçe eğitim verilmesinin olumlu katkıları üzerinde düşüncelerini paylaştı.

Yazarlardan Ömer Dilsöz, Kürt romanının büyük bir gelişme yaşadığını ve artık siyasi konular dışında da birçok konuda Kürtçe romanlar yazıldığını belirtti.

KÜRTÇE ROMANCILIK GELİŞİYOR

Kürt romancılığının ilerlemesi için okullarda Kürtçe eğitimin gerekliliğine değinen Dilsöz şöyle konuştu:

"Kürtçe eğitimin önü açılırsa bu alanda da elbette büyük gelişmeler yaşanır. Kürtçe romancılık büyük bir gelişme kaydediyor. Sloganik tekdüze romanların yerini artık psikolojiden tutun, felsefe ve bilim kurguya kadar yeni birçok kitap alıyor."

Yazmak için bolca okumak, emek sarf etmek ve bolca zaman harcamak gerektiğini ifade eden Dilsöz, yazmayı kendine hedef olarak belirleyen gençlere de şu tavsiyelerde bulundu:

"Ben Guze Reş kitabımı yazmak için 11 yıl üzerinde çalıştım. Gençlerin de dünya klasiklerinden Kürtçe klasiklere kadar her şeyi okumaları gerekiyor. Kürt toplumunu, dengbejliği, Kürt kültürü ve edebiyatını iyi bilmeleri lazım ki iyi analizler ve tasvirler yapabilsinler. Örneğin sadece Ahmedi Hani değil Nali, Piremerd, Heci Kadri Koyi’yi de iyi tanımaları gerekiyor."

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Şili Meclisi'nde skandal! Türkiye'den sert tepki: Yok hükmünde!
Erdoğan-Özel görüşmesine CHP'den ilk itiraz Kılıçdaroğlu'ndan geldi