5. Malatya Uluslararası Film Festivali başladı

Açılış töreninde Türkmenistan halk sanatçısı Hocakulu Narlıyev ile Türk Sineması oyuncuları Selda Alkor, Ünal Küpeli ve İzzet Günay'a onur ödülü verildi

5. Malatya Uluslararası Film Festivali başladı
5. Malatya Uluslararası Film Festivali başladı
GİRİŞ 21.11.2014 23:39 GÜNCELLEME 21.11.2014 23:39

5. Uluslararası Malatya Film Festivali kırmızı halı geçişi ve açılış töreniyle başladı.

Kongre ve Kültür Merkezi'ndeki töreni, oyuncular Ayşe Tolga ve Serhat Kılıç sundu.

Festival Onursal Başkanı Malatya Valisi Süleyman Kamçı, törende yaptığı konuşmada, sinemanın, sanatın sayısız dalları arasında kendine önemli bir yer bulduğunu söyledi.

İnsanlığın ortak dili olması bakımından vazgeçilmez yapı taşı olma özelliğindeki sinemanın uluslararası barış ve hoşgörüyü sağlamanın da yolu olduğunu ifade eden Kamçı, "Sanata, sanatçıya ve geleceğimizin aydınlık yüzleri olan gençlerimizin sanat eğitimlerine gereken önemin verilmesi, çağdaş bir toplum olmanın ön şartlarındandır" dedi.

Sosyal hayatta ciddiyeti yeterince algılanamayan ya da dikkatlerden kaçabilen pek çok problemin tespiti ve bu problemlerin çözümü noktasında sinemanın hayati bir görev üstlendiğine işaret eden Kamçı, beyaz perdenin sihirli atmosferinde kendi yaşantısından kesitler görme imkanı bulan insanların hayatın gerçeklerini daha iyi idrak edebileceklerini, geleceğe daha güvenli adımlar atabileceklerini ve böylece yaşantısına doğru yön verebileceklerini kaydetti.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık da sanatı sanatçıyla buluşturan Malatya Uluslararası Film Festivali'nde emeği geçenlere teşekkür etti.

Malatya'nın iddialı bir il olduğunu vurgulayan Çalık, dünyanın kayısı başkenti olan Malatya'nın sanatçılarıyla devlet adamlarıyla siyasetçileriyle ünlü oluğunu söyledi. Çalık, Malatya adına önemine işaret ettiği festivalin sadece Malatya'ya değil, Türkiye'ye de önemli katkı sunacağına inandığını dile getirdi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ise Malatya'nın başta kayısı olmak üzere pek çok alanda marka olduğunu belirtti. İsmet İnönü, Turgut Özal, Ahmet Kaya, Hrant Dink, Kemal Sunal, Kenan Işık, İlyas Salman, Yasemin Yalçın ve Ünal Küpeli'nin Malatyalı olduğunu anımsatan Ağbaba, bu isimlerle övündüklerini vurguladı.

Malatya Uluslararası Film Festivali'nin yeni bir marka oluşturduğunu belirten Ağbaba, Malatya'nın "Altın Kayısı Film Festivali"yle anılmasını diledi.

Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır da Malatya'nın bölgede yükselen bir değer, yıldız olduğunu belirterek, kentin özellikle büyükşehir statüsüyle canlandığını ifade etti. Bir kültür şehri oluşturabilmenin önemine vurgu yapan Çakır, yerel yönetimler olarak kendilerinin de kültür şehri oluşturmayı hedeflediklerini söyledi.

Bugüne kadar düzenlenen 4 festivale de belediye olarak katkı verdiklerini dile getiren Çakır, bundan sonra da katkılarının devam edeceğini vurguladı.

Onur ödülü

Konuşmaların ardından festival kapsamındaki yarışmaların filmlerinin tanıtıldığı törende, bir tekstil firmasıyla Denim Tasarımcıları Derneği'nin ortaklaşa hazırladığı özel tasarlanmış ve Türk Sineması'na damga vuran filmlerden esinlenerek hazırlanan defile sunuldu.

Türk Sineması'nın emektarları Sadi Çilingir, Necip Sarıcı ve Prof. Dr. Sami Şekeroğlu'na emek ödülünün verildiği gecede, Türkmenistan halk sanatçısı Hocakulu Narlıyev ile Türk Sineması oyuncuları Selda Alkor, Ünal Küpeli ve İzzet Günay'a onur ödülü verildi.

Malatyalı Ünal Küpeli, annesiyle 7 yaşındayken kasap pazarında gittiği filmle sinemayla tanıştığını anlatarak, "Kendi yetiştiğim şehirde böyle bir ödül aldım. Hepinize teşekkür ederim" dedi.

İzzet Günay da festivallerin kente canlılık getirdiğini belirterek, "Türkiye'de bugünlerde sanat ve kültür birazcık ötelendi. Kültür ve sanatın olduğu yerde barış her zaman var. Hatırlanmak güzel şey. Böyle bir günde kucaklaştığımız için hep birbirimizi hatırlayacağız. Türk seyircisine minnet borçluyuz, bu ödülü onların sayesinde alıyoruz, çok teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

Selda Alkor ise iyi bir oyuncu olarak verilen ödüllerin sadece o oyun için olduğunu, oysa onur ödülünün sanat hayatı boyunca yapılan işlerdeki başarıyı kapsadığını belirterek, bu ödüllerin kendisi için daha farklı bir anlam taşıdığını söyledi. Alkor, "50-55 sene bu ödülleri almak için çabaladık. Onun için çok değerli. Bu ödülü 100 yıl önce başlayan tüm Türk Sineması'nın emekçileri adına almak istiyorum. Yaşasın sinema" diye konuştu.

Festivale destek veren kurum ve kuruluşlara teşekkür plaketinin verildiği gecede, klarnet sanatçısı Serkan Çağrı konser verdi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
B sınıfı ehliyet değişiyor! İşte kullanabileceğiniz 125 cc motosiklet modelleri
Seçime 3 gün kala CHP'de kaos! Kılıçdaroğlu ve İmamoğlu kavgası