Mozart senfonilerini bir de "Roman" yorumuyla dinleyin

İzmir'de Roman vatandaşların yoğun olarak yaşadığı Tepecik semtinden doğan Tepecik Filarmoni Orkestrası, Mozart senfonilerini farklı bir yorumla seslendiriyor

Mozart senfonilerini bir de "Roman" yorumuyla dinleyin
Mozart senfonilerini bir de "Roman" yorumuyla dinleyin
GİRİŞ 22.11.2014 18:14 GÜNCELLEME 22.11.2014 18:14

TOLGA ALBAY - İzmir'de Roman vatandaşların yoğun olarak yaşadığı Tepecik semtinde çoğu konservatuvar öğrencisi gençlerin kurduğu Tepecik Filarmoni Orkestrası, ilk konserinde Mozart senfonilerine farklı bir yorum katacak.

Orkestraya önderlik eden ünlü perküsyon sanatçısı Hamdi Akatay, projenin dünyada bir ilk olduğunu belirterek hedeflerinin uluslar arası Mozart festivallerinde çalmak olduğunu söyledi.

Konak Belediyesi desteğiyle "mahalle dışındaki ilk konserlerini" Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi'nde bugün verecek grup adına AA muhabirine açıklama yapan perküsyon sanatçısı Akatay, İstanbul'da ünlü sanatçılarla çalıştığı 30 yılın ardından doğduğu mahalle olan Tepecik'e döndüğünü, burada yıllardır yapmak istediği müzikte doğu - batı sentezi projelerine ağırlık verdiğini anlattı.

Bu çalışmalara mahallede bulunan ve 6'sı konservatuvarda eğitim gören yetenekli gençlerle birlikte başladıklarını belirten Akatay, Mozart'ın senfonilerine verdikleri Roman yorumunun dünyanın başka bir yerinde olmadığını savundu.

Doğu seslerinin Mozart'ın senfonilerine entegre edilmesinin çok zor olduğunu, tüm çabalarına rağmen senfonilerin bazı bölümlerini uyarlayamadıklarını ifade eden Akatay, "Yaşı 15'den başlayan çocuklarımız çok yetenekli. Bu proje bizim için çok önemli. Proje aynı zamanda sosyal bir proje. Mahallemiz suç oranı yüksek bir yer. Müzikle çocukları başta uyuşturucu olmak üzere tüm kötülüklerden uzak tutmayı hedefliyoruz. Dünya çapında müzisyen nasıl olunur bunu onlara anlatmaya gayret ediyoruz" dedi.

Mozart potburi

İlk konserin provalarını mahalledeki kahvenin bahçesinde yaptıklarını söyleyen Akatay, ilk konserde Mozart'ın 25, 40 ve 16'ıncı senfonilerini çalacaklarını, 39 ve 41. senfonilerinden parçaları ise "potpuri" olarak sunacaklarını kaydetti.

Akatay, Tepecik Filarmoni Orkestrası'nın çalışmalarını dünyanın çeşitli yerlerinden müzik insanlarına ilettiklerini ve büyük ilgi gördüklerini, gelecek dönemde kendilerini yoğun bir programın beklediğini ifade ederek, "En büyük hedefimiz Salzburg'daki Mozart Festivali'nde çalmak. Gerekli başvuruları yaptık" dedi.

Orkestranın kemancılarından Niyazi Emre Şenyaylar, Tepecik'te müziğin içinde doğduklarını, sonraki yıllarda konservatuvarda batı müziğini öğrendiklerini, ellerindeki enstrümanlarla Mozart çalmayı denediklerini ancak Hamdi Akatay'ın projesine dahil olduktan sonra bu konuda cesaret kazandıklarını anlattı.

Projeyi organize eden Tepecik Kültür Sanat Eğitim Derneği'nin başkanı Dilan Keyvan ise Tepecik'teki çocukları müzikle uyuşturucudan uzak tutmak amacıyla kurdukları 3 orkestraya İzmir'den büyük destek geldiğini, Tepecik Filarmoni ile başlayan dünyaya açılma macerasını diğer orkestralarla devam ettirmek istediklerini dile getirdi.

Orkestrada kemanda Niyazi Emre Şenyaylar ve Oğuzhan Yeter, 2. kemanda Sedat Atlan, Resul Kara, Arif Gülfidan, viyolada Nejdet Bürücüler, viyolonselde Osman Güngördü, perküsyonda Hamdi Akatay, Memduh Akatay, Koray Celme, Tolunay Şenyaylar, Burak Dunar, klarnette Eden Mert İlbey, klavyede İbrahim Yeter ve kanunda Muzaffer Şenyaylar yeteneklerini sergiliyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
ÖSYM'nin izole sınav merkezi kapılarını ilk kez açtı! Çöp bile 45 gün dışarı çıkmıyor
Aysever'den CHP'li belediye başkanlarına: Ekrem'in tetikçisi olamazsınız