"Ulu Hoca Gaspıralı" Belgesel Gösterimi

Eskişehir Valisi Tuna: "(İsmail Gaspıralı) O, bütün dünya Türklüğünün anlayabileceği ortak bir edebi dil gerçekleştirmeye çalışmış, bu edebi dilin Osmanlı Türkçesi olmasını istemiştir. Gaspıralı'nın ortak edebi dil üzerindeki ısrarı sebepsiz değildir"

"Ulu Hoca Gaspıralı" Belgesel Gösterimi
"Ulu Hoca Gaspıralı" Belgesel Gösterimi
GİRİŞ 24.11.2014 22:23 GÜNCELLEME 24.11.2014 22:23

Türk dünyasının büyük düşünürü İsmail Gaspıralı için Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı etkinlikleri kapsamında "Ulu Hoca Gaspıralı" Belgesel Gösterimi yapıldı.

Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi'ndeki etkinlikte yaptığı konuşmada, Gaspıralı İsmail'in Tercüman adlı gazetesiyle duygulara tercüman olduğunu söyledi.

Gaspıralı İsmail'in eğitimci kimliğiyle de Türk dünyasının ulu hocası olduğunu belirten Tuna, şöyle konuştu:

"O, ekonomide ve siyasette gelişmenin ön şartı olarak, eğitimi görmüş ve eğitimde modernizasyonun şart olduğunu ileri sürerek 'Usul-ü Cedit' hareketini başlatmış ve Türk dünyasında aşamalı olarak ortak eğitim sisteminde geçilmesini savunmuştur. O'nun hayatının özü ve özeti 'Dilde, fikirde, işte birlik' sözüyle ifadesini bulmaktadır. Türk dünyası gönül birliğinin gerçekleşmesi yönünde en büyük eseri yine kendisi ortaya koymuş, bizlere 'Tercüman' gibi çok güzel bir örnek sunmuştur."

Gaspıralı İsmail'in, Tercüman adını verdiği gazetesinde geniş bir coğrafyada anlaşılabilecek bir Türkçe kullandığını dile getiren Tuna, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yani o, bütün dünya Türklüğünün anlayabileceği ortak bir edebi dil gerçekleştirmeye çalışmış, bu edebi dilin Osmanlı Türkçesi olmasını istemiştir. Gaspıralı'nın ortak edebi dil üzerindeki ısrarı sebepsiz değildir. Çünkü ona göre ortak bir edebi dili olmayan millet, millet sayılmaz. O, bütün Türklerin birlik olabilmesi için, öncelikle cemaat olma fikrinden kurtulup, millet olma fikrine sahip olması gerektiğini savunmuştur. Gaspıralı'nın hayatını vakfettiği 'Dilde, fikirde, işte birlik' fikri şüphe yok ki Kültür Başkentliği uygulaması ile geniş bir coğrafyayı harekete geçirerek, hayata geçmiştir."

Kültür Konseyi Başkanı Metin Eriş ise yaptığı konuşmada Gaspıralı İsmail'in Türk dünyasının önemli fikir adamlarından biri olduğunu kaydetti.

İsmail Gaspıralı'yı "Fikir kavgası eden bir adam" olarak niteleyen Eriş, "Bu gönül adamının ve hayatı boyunca yaptıklarını düşündüğümüzde, bugün içinde bulunduğumuz bütün teknik imkanlara rağmen hangimiz Gaspıralı'nın yaptıklarını gerçekleştirebiliriz. Biz birlik olmalıyız, Gaspıralı İsmail 100 yıl öncesinde Türk dünyasının birlik olması gerektiğini söylüyordu" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Vali Tuna, belgeselde emeği geçenlere çiçek takdim etti.

Daha sonra "Ulu Hoca Gaspıralı' Belgesel Gösterimi ve Kitap Lansmanı" gerçekleştirildi.

Programa MHP Genel Başkan Yardımcısı Ruhsar Demirel, ESOGÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen ve Garnizon Komutan Vekili Hava Pilot Tümgeneral Ateş Mehmet İrez de katıldı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Bakan Bayraktar'dan müjde! 'Birkaç ay içinde kazacağız'
MÜSİAD Başkanı Asmalı'dan İsrail iddialarına sert tepki: 'Manipülasyon yapılıyor'