Kadın pabuçları sergilenecek

19. yüzyıldan 20. yüzyılın başına kadar geçen zamana ait ayakkabıların yer aldığı "Pabuç, Sadberk Hanım Müzesi Koleksiyonu'ndan" sergisi, yarın açılacak

Kadın pabuçları sergilenecek
Kadın pabuçları sergilenecek
GİRİŞ 26.11.2014 15:40 GÜNCELLEME 26.11.2014 15:40

Vehbi Koç Vakfı Sadberk Hanım Müzesi, kadın ayakkabılarının geçmişine uzanan bir sergiye ev sahipliği yapacak.

Müzeden yapılan açıklamaya göre, 19. yüzyıldan 20. yüzyılın başlarına kadar geçen döneme ait pabuçların yer aldığı "Pabuç, Sadberk Hanım Müzesi Koleksiyonu'ndan" sergisi, 31 Mayıs 2015'e kadar gezilebilecek.

Sergide, Osmanlı'nın son döneminde üretilen ayakkabı ve terliklerin yanı sıra Orta Asya, İran, Kuzey Afrika, Hindistan ve Avrupa'nın çeşitli ülkelerinden de örnekler yer alacak.

Cumhuriyetin ilk yıllarında üretilen ayakkabıları da kapsayan 127 parçalık koleksiyon, geleneksel anlayışın yanı sıra Batı modasını yansıtan çizme, bot, ayakkabı, terlik ve nalın gibi çeşitli modelleri de bir araya getirecek.

Deri ve kumaştan yapılmış, çoğu sırma, gümüş, tel, kılabdan ve boncuk ile süslenmiş ürünler arasında Mısır Hıdiv ailesinden Prenses Atiye'ye ait gelin ayakkabısından Bursa Valisi Ahmet Münir Paşa ile Pervin Hanım'ın kızı Memduha Hanım'ın 3-4 yaşlarındayken giydiği çocuk potinine kadar ilginç hikayelere sahip birçok eser bulunuyor.

Ahşaptan oyularak yapılmış, sedef, fildişi ve gümüş malzemelerle süslenmiş nalınlar da sergide dikkati çeken parçalar olarak yer alırken, koleksiyondaki etiketli ayakkabı örnekleri de Osmanlı'nın son dönem ayakkabı üreticileri ve satıcıları hakkında bilgi veriyor.

"Pabuç, Sadberk Hanım Müzesi Koleksiyonu'ndan" sergisi, çarşamba hariç her gün 10.00-17.00'de ziyaret edilebilecek.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Bakan Bayraktar'dan müjde! 'Birkaç ay içinde kazacağız'
MÜSİAD Başkanı Asmalı'dan İsrail iddialarına sert tepki: 'Manipülasyon yapılıyor'