Başkentte kültür sanat

Ankara Sinema Derneğince düzenlenen "Gezici Festival", 20. yılında sinemaseverleri, Türk sinemasının ödüllü filmleriyle buluşturacak.

Başkentte kültür sanat
Başkentte kültür sanat
GİRİŞ 27.11.2014 10:42 GÜNCELLEME 27.11.2014 10:42

Devlet Tiyatroları 16, Devlet Opera ve Balesi ise 7 eser, 2 konserle seyirciyi selamlayacak.

Başkentte bu hafta gerçekleştirecek kültür sanat etkinliklerinden bazıları şöyle:

Tiyatro

75. Yıl Sahnesi:

Semih Sergen'in yazıp yönettiği "Mevlana Aşk ve Barış Çığlığı", bugün, 29 Kasım ve 3 Aralık'ta izlenebilecek. Mevlana Celaleddin Rumi'nin Orta Asya'dan Anadolu'ya gelişi, Şemsi Tebrizi ile yakınlığı, tasavvuf ve Allah'a duyduğu büyük aşkın anlatıldığı eserde oyunculara müzisyenler de eşlik ediyor.

Akün Sahnesi:

Anton Çehov'un kaleminden Ataol Behramoğlu'nun çevirisi ve Erhan Gökgücü'nün rejisiyle "Vanya Dayı", 2 ve 3 Aralık'ta seyirciyle buluşacak. Eser, Çarlık Rusya'sının çöküş döneminde çiftlikte yaşayan bir ailenin güncel ve önemsiz olaylarla boğuşurken geçirdikleri bunalımları, içine düştükleri komik durumları yansıtıyor.

Altındağ Tiyatrosu:

Necati Cumalı'nın kaleminden Volkan Benli'nin sahneye taşıdığı "Nalınlar", bugün, yarın, 29 Kasım ile 2 ve 3 Aralık'ta temsil verecek. 6-12 yaşlarındaki seyirciler için önerilen "Miyhavlar Tiyatrosu", 30 Kasım ve 3 Aralık'ta görülebilecek.

Büyük Tiyatro:

"Satıcının Ölümü", yarın ve 30 Kasım'da sahne alacak. Arthur Miller'in yazdığı Orhan Burian'ın çevirisini yaptığı Zafer Kayaokay'ın yönettiği oyunun, aralarında Erdal Küçükkömürcü, Gülçin Yaşaroğlu, Buğra Koçtepe, Şahap Sayılgan'ın da bulunduğu kalabalık oyuncu kadrosu bulunuyor.

Cüneyt Gökçer Sahnesi:

William Shakespeare'in son dönem eserlerinden "Cymbeline", 2 ve 3 Aralık'ta seyircinin karşısına çıkacak. Eser, eski Brit ve Kelt halklarının Romalılara karşı verdikleri mücadeleyle Britanya ülkesinin kuruluş hikayesini anlatıyor. Boris Andrei Saviç'in yönettiği oyunun müzikleri Kemal Günüç, kostüm tasarımı Sardana Fedotova, dekor tasarımı ise Mikhael Egorov imzası taşıyor. Oyun 8 yaş üstü seyircilere tavsiye ediliyor.

Küçük Tiyatro:

"Ramiz ile Jülide", bugün, yarın, 29 Kasım ile 2 ve 3 Aralık'ta seyredilebilecek. Refik Erduran'ın kaleminden, Ali Hürol'un yönettiği oyun, hayatlarının sonbaharında iki insanın ego çatışmaları ve umut eksenindeki yaşamlarını konu alıyor. Çocuk müzikali "Karlar Kraliçesi" ise bugün ve 30 Kasım'da minik tiyatroseverler için perde açacak.

Oda Tiyatrosu:

Olcay Poyraz'ın yönettiği "Hüzzam", bugün, yarın ve 29 Kasım'da seyredilebilecek. Toplumsal değişimin ele alındığı eser, 8 yaş üstü izleyicinin görmesi öneriliyor. Oyun, Güner Sümer'in kaleminden Meral Üner'in performansıyla sahneye taşınıyor. "Euridice'nin Elleri" ise 2 ve 3 Aralık'ta sergilenecek. Hüseyin Alp Tahmaz'ın yazdığı, Volkan Özgömeç'in yönettiği "İyiyim" 28 ve 30 Kasım'da sahnelenecek.

Tatbikat Sahnesi:

"Kuğunun Şarkısı Bir Evlenme Teklifi", 2 ve 3 Aralık'ta izleyicinin beğenisine sunulacak. Anton Çehov'un kaleminden Yılmaz Gruda'nın çevirisiyle Aclan Büyüktürkoğlu'nun sahneye taşıdığı eserde Ahmet Erkut, Şekip Taşpınar ve Dilek Bozkurt rol alıyor.

İrfan Şahinbaş Sahnesi:

Çocuklarını savaştan uzak tutmaya çalışan bir annenin aynı zamanda savaştan ekmeğini çıkarma çabasının da konu edildiği "Cesaret Ana ve Çocukları", bugün ve 29 Kasım'da temsil verecek. "Horoz Adam ve Korsan", 10 yaş üstü seyirciler için 30 Kasım'da sahne alacak. "Bernarda Alba'nın Evi" ise 3 Aralık'ta görülebilecek. Ayşe Emel Mesci'nin rejisörlüğünü yaptığı eser, 1936 yılında İspanya iç savaşı dönemi öncesinde, toplumda yaşanan kaosun bir eve yansımasını ve İspanyol köyündeki töreleri anlatıyor.

Şinasi Sahnesi:

Dünya Tiyatrosu'nun önde gelen yazarlarından, August Strindberg'in eseri "Alacaklılar", 2 ve 3 Aralık'ta sanatseverleri selamlayacak. Kadın erkek ilişkilerinin, insanların bitmek tükenmek bilmeyen beklentileri ve hırslarının konu edildiği eserde Çağrı Turan, Boğaçhan Sözmen ve Volkan Ulusoy sahneye çıkıyor.

"Gezici Festival" başlıyor

Ankara Sinema Derneğince düzenlenen "Gezici Festival", 20. yılında sinemaseverleri, Türk sinemasının ödüllü filmleriyle buluşturacak. Yarın başlayacak ve 4 Aralık'a kadar sürecek festival programında, ulusal ve uluslararası festivallerden ödül kazanan "Annemin Şarkısı", "Balık", "Ben O Değilim", "Neden Tarkovski Olamıyorum", "Sivas" ve "Toz Ruhu" gibi yapımlar gösterilecek. Filmler, Kızılay Büyülü Fener Sineması'nda izlenebilecek.

Festivalde, merhum sanatçı Tuncel Kurtiz'in yönettiği "E5 Ölüm Yolu" belgeseli de 29 Kasım'da Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde görülebilecek. Festivalde, Murathan Mungan'ın özel seçkisi "Gerçeğe Açılan Üç Kapı" kapsamında ise yönetmen Michelangelo Antonioni'nin filmi Cinayeti Gördüm (Blow Up), Francis Ford Coppola'ya 1974'te Altın Palmiye kazandıran Konuşma (The Conversation) ve Akira Kurosawa'nın 12'nci yüzyıl Japonya'sında geçen "Rashomon" filmleri yer alacak.

Opera

Opera Sahnesi: Üç perdelik "Akdeniz Esintisi" balesi, bugün sahnelenecek. ADOB Bale Başkoreografı Serhat Güdül ve bale sanatçılarının sanatseverlerin karşısına çıkacağı eser, koreografisi Hans van Manen, müzikleri Astor Piazzolla'ya ait 5 Tango's, koreografisi Uğur Seyrek'e, müzikleri Maurice Ravel'e ait Bolero ve koreografisi Robert North, müzikleri Simon Rogers ve Paco De Lucia'ya ait olan Entre Dos Aguas adlı eserlerden oluşuyor.

Johann Strauss'un 3 perdelik komik ögeler içeren "Yarasa" opereti 29 Kasım'da seyirciyle buluşacak.

Operadaki kadın kahramanların en renkli, en pervasız olanı tütün fabrikasında çalışan çingene kızının anlatıldığı "Carmen" operası 1 Aralık'ta sahnelenecek. Eserde Ferda Yetişer, Asude Karayavuz, Nesrin Gönüldağ, Don Jose Enrique Ferrer, Ayhan Uştik, Murat Karahan, Tuncer Tercan, İnanç Makinel, Cem Beran Sertkaya, Esin Talınlı, Tuğba Mankal gibi isimler sanatseverlerle buluşacak. Ayrıca 3 Aralık'ta "Strauss Lied Konseri" düzenlenecek.

Operet Sahnesi: "Bir Tenor Aranıyor" müzikal komedisi, 2 Aralık'ta temsil verecek. Doğan Çelik'in sahneye koyduğu, Yeşim Oktar'ın koreografisini üstlendiği eserde, dekor Talat Ayhan, kostüm Gazal Erten imzası taşıyor.

Kemal Kurdaş Konser Salonu: ADOB sanatçıları "Sonbaharda Opera Konseri"yle yarın dinleyici karşısına çıkacak. Gioacchino Rossini, Ferit Tüzün, Richard Wagne ile Richard Wagne'nin de aralarından bulunduğu sanatçıların eserleri icra edilecek.

Leyla Gencer Sahnesi: Teknolojinin gelişmesiyle sokaktan, toplu oyunlardan koparak yalnızlaşan bugünün çocuklarına, unutulmaya yüz tutmuş geleneksel oyunları hatırlatmayı amaçlayan "Çocuk Dünyası" müzikali, 30 Kasım'da görülebilecek. Eserde, 'Pabucu Yarım', 'Oyun İçin Buluşma', 'Yağ Satarım, Bal Satarım', 'Elim Sende', 'Kaydırak', 'Sek Sek', 'Aç Kapıyı Bezirgan Başı', 'Saklambaç', 'Körebe', 'Uzun Eşek', 'Yakar Top' gibi çocuk oyunları, onlar için bestelenmiş müzikler eşliğinde tanıtılıyor.

ADOB sanatçıları 30 Kasım'da, Tanzimat döneminden günümüze kadar uzanan opera serüveni incelenip aralarından seçilen arya ve düetlerin derlenerek dinleyicilere sunulacağı "Tanzimattan Günümüze Opera Serüveni" konseriyle dinleyiciyle bir araya gelecek.

Bilkent Senfoni Orkestrası (BSO), şef Vladimir Kulenovic yönetiminde yarın konser verecek. Gecede Aniello Desiderio gitarda, Katica Illenyi ile Csaba Illenyi kemanda orkestraya eşlik edecek.

Cermodern

Polonya Çağdaş Sanat Sergisi "Özgürlüğün Özel Alanları", hafta boyunca ziyaret edilebilecek. Adam Mickiewic Enstitüsünce hazırlanan sergide, Polonya'nın önemli ödüllerinden Jan Cybis Ödülünü kazanan sanatçıların resimlerine yer veriliyor.

Küratörlüğünü Mehmet Arslan Güven'in üstelendiği "Ankara'da; fotoğraf, fotoğrafçılar-II" sergisi 21 Aralık'a kadar gezilebilecek.

Sanatçı Osman Dinç'in 1995’ten bu yana Ankara'da ürettiği heykellerin sunulduğu "Bir Dünya Hikayesi" adlı sergi hafta boyunca görülebilecek.

Dünyanın en prestijli animasyon ve medya sanatları (işlemsel sanatlar) festivallerinden birisi olarak görülen "Ars Electronica", her yıl olduğu gibi bu yıl da CerModern Hub Dijital'e konuk oluyor. Festivalde, canlandırma ve medya sanatları alanında açtığı kategorilere başvuran binlerce çalışma arasından yapılan seçkilere, genç animasyon, mizah, hareket, öykü anlatımı, zihnisel durumlar, deneysel, genişletilmiş animasyon, görsel müzik ve içsel dünyalar adlı 9 kategoriye yer veriliyor. Sanat ve teknolojinin birleşiminin geldiği en son noktada sanatçıların var olan dünyayı anlatım tarzlarının ve yaklaşımlarının sunulacağı gösterimler, 30 Kasım'a kadar HUB Dijital alanında ücretsiz izlenebilecek.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Harita paylaşıldı! 45 il için peş peşe uyarılar
Tokat'ta kırılmanın olduğu fay hattı havadan görüntülendi