Sadberk Hanım Müzesi'nde "Pabuç" sergisi

18. yüzyılın sonundan 20. yüzyılın başına uzanan döneme ait ayakkabı, terlik, çizme, botlarla Osmanlı'da çok kullanılan nalınların yer aldığı "Pabuç, Sadberk Hanım Müzesi Koleksiyonundan" sergisi, Vehbi Koç Vakfı Sadberk Hanım Müzesi'nde açıldı.

Sadberk Hanım Müzesi'nde "Pabuç" sergisi
Sadberk Hanım Müzesi'nde "Pabuç" sergisi
GİRİŞ 27.11.2014 17:42 GÜNCELLEME 27.11.2014 17:42

Müze müdürü Hülya Bilgi, yaptığı açıklamada, müzenin temelini Vehbi Koç'un eşi Sadberk Koç'un oluşturduğunu belirterek, Osmanlı kadın kıyafetlerinden oluşan oldukça zengin bir koleksiyona sahip olduklarını söyledi.

Bu koleksiyonla paralel gelişen daha mütevazi ve değişik örneklerin yer aldığı ayakkabı koleksiyonunun da bulunduğunu ifade eden Bilgi, sergiyle bu ayakkabıları tanıtmayı hedeflediklerini kaydetti.

Sergide 127 çift ayakkabının sergilendiğini ifade eden Bilgi, "Bunların tarih aralığı olarak da 18. yüzyıldan 1930'lara kadar olan ayakkabılarımız geliyor. Ayakkabıların yanı sıra terlikler, çizme, bot ve Osmanlı'da çok kullanılan nalınlar ilgi çekici bir grup olarak sergide yer alıyor. Osmanlı'da üretilmişlerin yanında Kuzey Afrika, Avrupa, Orta Asya ve İran'da üretilen ayakkabı örneklerini de görmek mümkün" diye konuştu.

Sergide 18. yüzyılın deri çizmeleri, ayakkabılarının yanı sıra 19 yüzyıl ile 20. yüzyılın başlarında Avrupa'nın etkisinin görüldüğü ayakkabı ve terlik örneklerinin de yer aldığını anlatan Bilgi, müzede sergilenen ayakkabıların önemli bölümünü de gelin ayakkabılarının oluşturduğunu belirtti.

Bilgi, şöyle konuştu:

"19. yüzyılın sonu ve 20 .yüzyılın başlarında Avrupa'da beyaz gelinlik modasına bağlı olarak Osmanlı'da da modanın etkisiyle ayakkabılarda beyaz ve krem deri veya gelinlik kumaşından yapılıyor ve işleniyor. Koleksiyonda Bursa Valisi Ahmet Münir Paşa'nın kızı Memduha Hanım'ın, 3-4 yaşlarında giymiş olduğu botlar dikkat çekici örnek olarak yer alıyor.

Osmanlı'da hem erkekler hem de kadınlar tarafından kullanılan nalınlar da yer alıyor. Nalınların çoğu gelin hamamı, sünnet veya lohusa hamamı gibi özel günlerde giyilen fildişi veya gümüş kaplamalı nalınlar."

"Pabuç sergisi"

Sadberk Hanım Müzesi'nde 2014 yılının tematik sergisi olarak hazırlanan "Pabuç, Sadberk Hanım Müzesi Koleksiyonundan" sergisi ile müzede yer alan koleksiyonun toplu olarak tanıtılması amaçlanıyor.

Koleksiyon, çoğunlukla Osmanlı'nın son döneminde üretilmiş ayakkabıları ve terlikleri içermekle birlikte az sayıda Orta Asya, İran, Kuzey Afrika, Hint ve Avrupa örneğiyle Cumhuriyetin ilk yıllarında üretilmiş ayakkabıları da kapsıyor. Sergide geleneksel anlayışın yanı sıra Batı modasının da etkili olduğu çizme, bot, ayakkabı, terlik, nalın gibi çok çeşitli ayakkabılardan seçilmiş 127 örnek yer alıyor.

Deriden ya da kumaştan yapılmış ayakkabıların çoğu sırma, gümüş tel ve kılaptanla bunun yanı sıra ipek iplik, pul, boncuk ve başka süsleme malzemeleri kullanılarak işlenmiş. Osmanlı'nın günlük yaşamında yaygın olarak kullanılan, ahşaptan oyularak yapılmış sedef, fildişi ve gümüş gibi malzemelerle süslenmiş nalınlar da sergide ilgi çekici bir grup olarak konumlanıyor.

Sergi, 31 Mayıs 2015'e kadar gezilebilecek.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Canlı yayında itiraf etti! 'Kılıçdaroğlu'na İmamoğlu önderliğinde kumpas kurduk'
Bakan Bolat: Kamu kurumları İsrail firmaları ile ticaret yapmıyor