Ali Ekber Çiçek'ten, genç türkücülere sitem

Türk Halk Müziği'nin yaşayan en önemli isimlerinden Ali Ekber Çiçek, klasikleşmiş türkülere yeni yorum getirilmesini eleştirerek, "Ha bir insanı vurmuşsun ha bir eseri bozmuşsun, ikisi de aynı şey" dedi.

Ali Ekber Çiçek'ten, genç türkücülere sitem
Ali Ekber Çiçek'ten, genç türkücülere sitem
GİRİŞ 26.11.2005 15:12 GÜNCELLEME 26.11.2005 15:12

Ömrünün neredeyse tamamını Türk Halk Müziği'yle içiçe
geçirmiş, yıllar önce derlediği ve kendisinden derlenen eserlerin halk müziğinin klasik örnekleri arasında yer bulduğu bir isim olan Ali Ekber Çiçek, şu sıralar şeker hastalığı nedeniyle tedavi görüyor.

Zaman zaman konserlere çıkabilen 70 yaşındaki sanatçı,
Çiçek, Türk Halk Müziği'nin bugününü değerlendirirken, geçmişte üretilen eserlere saygı gösterilmediğinden yakındı.

Çiçek, "Türk Halk Müziği tekrar popüler oldu ancak ben bu gelişmeyi hazırcılığa bağlıyorum. Şimdi şöhret olmuş kişiler benim 40-50 yıl önce yazdığım parçalardaki ezgilerin üzerine güfte yapıp söylüyorlar. Bir de bu okuduğum parçalarda leyleği kuşa çevirerek okuyorlar" dedi.

Kendini kanıtlamış ve halk nazarında kabul görmüş eserlere yeniden yorum eklemeye gerek olmadığını belirten sanatçı şöyle konuştu: "Ali Ekber Çiçek nasıl çalıp okuyorsa gençler ve ondan sonra gelenlerin de öyle okuması gerekiyor. Bu tavrı yakalamaları gerekiyor.
Parçalarımdaki yorum zaten içinde vardır. Tekrardan o parçalara yorum eklemeye gerek yok.

Hazırcılığa alışmışlar. Ben gençlere çok değerli bir miras bıraktım. O eser asla aslını inkar etmemeli. Yorum üzerine yorum katılmamalı. Herşey aslına bağlı olarak tabiatıyla birlikte yaşatılmalı. Ben 60 yıldır bu parçaları yapıp gençliğin önüne serdim ki, onlara sağlam bir doküman bırakalım. Şimdi onlar bu müziğin aslını inkar ederse, ben buna gücenirim. Yozgat Sürmelisi'ne sen nasıl yorum katarsın? Bu parça için Nida Tüfekçi 10 sene çalışmış, Haydar'a nasıl yorum katabilirsin? Bu parçada ben 3 sene çalışmışım. Bu parçalara yorum katılmasından çok rahatsız oluyorum.

Biz geleneklerimizi nasıl koruyacağız. Gelenekler aslıyla birlikte korunur. Bu insanlar kendileri çalışıp bir şey üretmiyor, hazırı da bozuyorlar. Bu insanlar piyasanın en kariyerli kişileri. Bunların işleri güçleri ticaret. Amaçları ceplerini doldurmak. Böyle
şey olmaz. Ama bu insanlar hazırcılığa alıştığı gibi bir de bizim ürettiğimiz türkülerin üzerine, sanki çok iyi bir şey biliyormuş gibi, yorum katıyorlar.

"Türküyle siyaset yapılmaz" diyerek, müziği siyaset aracı haline getirenleri de eleştiren Çiçek, bunu sahtekarlık olarak nitelendirerek, "Ben hiçbir zaman dini de siyaseti de müziğime alet etmedim. Hiçbir insanı ayırmadım. Bize böyle öğretildi, biz böyle
bildik" görüşünü dile getirdi

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Avrupa'nın 42 büyükşehrinde en pahalı ve en ucuz şehirler: Türkiye'den de bir il var...
Kassam görüntüleri yayınladı, İsrail karıştı! Netanyahu’nun evinin önüne yığıldılar