Stratonikeia Antik Kenti'ndeki kazılar

Yatağan ilçesinde bulunan ve birçok medeniyete ev sahipliği yapan, dünyanın en büyük mermer kentleri arasında gösterilen Stratonikeia Antik Kenti'ndeki kazı çalışmalarının 2014 yılındaki bölümü tamamlandı

Stratonikeia Antik Kenti'ndeki kazılar
Stratonikeia Antik Kenti'ndeki kazılar
GİRİŞ 03.01.2015 12:29 GÜNCELLEME 03.01.2015 12:29

Yatağan ilçesindeki Stratonikeia Antik Kenti'ndeki kazı çalışmalarının 2014 yılındaki bölümü sona erdi.

Stratonikeia Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Stratonikeia Antik Kenti'nin birçok bölgesinde kazı çalışması yürütüldüğünü söyledi.

Stratonikeia Antik Kenti'nde 2014 yılında yaklaşık 6 ay çalışma yaptıklarını belirten Söğüt, her yıl 6 aydan az olmamak üzere çalışma gerçekleştirdiklerini bu yılki kazı çalışmalarını farklı mesleklerden yaklaşık 50 kişilik bilim heyeti ve işçiler ile gerçekleştirdiklerini anlattı.

Kentte alanların durumuna göre kazı, araştırma, konservasyon ve restorasyon olarak farklı bilim uzmanları kontrolünde çalışmalar gerçekleştirildiğini dile getiren Söğüt, çalışmaların büyük bölümünün Pamukkale Üniversitesinin Arkeoloji ile Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölümü öğretim elemanları tarafından yürütüldüğünü, ayrıca Selçuk, Adnan Menderes, Anadolu, Ankara, Muğla Sıtkı Koçman üniversitelerinden öğretim elemanlarının da çalışmalara katıldığını kaydetti.

Söğüt, antik kentte çalışma yapan öğretim elemanları arasında arkeolog, restoratör, sanat tarihçisi, mimar, kimyager, biyolog, bizantolog, epigraf, ressam, felsefeci ve bilgisayar uzmanı gibi bilim adamlarının yer aldığını ifade etti.

Söğüt, 2014 yılında antik kentin birçok noktasında kazı çalışması yürüttüklerini bildirerek, şöyle konuştu:

"Bu yıl Roma Hamamı-1, İmparatorlar Tapınağı, Spor Okulu, Tiyatro ve Batı Cadde gibi antik yapıların yanı sıra, Selçuk Hamamı, Boya Atölyesi, Hasan Şar Evi, Köy Meydanı, Mescit gibi Beylikler ve Osmanlı dönemi yapılarında çalışmalar gerçekleştirildi. Antik yapılarda kazılan kısımlarda koruma ve onarım çalışmaları yapıldı. Kazıda bulunan mimari blokların gruplandırılması gerçekleştirildi. Ayrıca Osmanlı dönemi boya atölyesinin çatısı tamamlandı. Erken Cumhuriyet Dönemine ait kentte en son yapılan Hasan Şar Evi’nin restorasyonu gerçekleştirildi."

Söğüt, kentte yürütülen kazı çalışmalarında şehrin giriş kapısından imparatorlar tapınağına, Roma hamamından Türk evine her yapıyı aşamalar halinde gün yüzüne çıkardıklarını ifade etti.

Antik yapılardan Roma Hamamı-1, Batı Cadde ve Spor Okulu'nda kazı çalışmalarının bu yıl da devam edileceğini belirten Söğüt, "Selçuk Hamamı’nın restorasyon projeleri tamamlanacak ve bulunacak ödeneğe göre bu yapının restorasyonuna başlanacak. Stratonikeia Antik Kenti'ne gelenler için çok önemli çalışmalardan birisi olan kentin karşılama merkezi ve gezi güzergahlarının düzenlenmesi, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün verdiği ödenek ihalesi başladığı için bu çalışma 2015 yılında tamamlanacak" dedi.

Geçen yıl yürütülen kazı çalışmalarında kentte önemli eserlere ulaştıklarını vurgulayan Söğüt, şunları söyledi:

"2014 yılı çalışmalarında 172 taşınır kültür varlığı bulundu. Bunların tamamının koruma ve onarım çalışmaları yapılarak Muğla Müzesi’ne teslim edildi. Kentteki kazılarda her yapıda bulunan ve taşınmaz kültür varlığı olan ele geçen yüzlerce mimari eserler vardır. Bu tür eserlerin tamamı kent içinde oluşturduğumuz Taş Hastanesi’nde restorasyonu yapılarak korumaya alındı. Stratonikeia antik kentinde antik dönemden günümüze her dönemden yapının kazısı yapılmakta ve bunların tamamının koruma ve onarım çalışmaları gerçekleştirilmektedir. Kente yapılacak yardımlar ile daha çok yapılarda çalışma yapılabilir ve bunların koruma ve onarım çalışmaları gerçekleştirilebilir. 2014 yılında ketin tanıtımı ve yapılacak çalışmalara destek bulunması ile ilgili önemli girişimler yapıldı. Bu konuda 2015 yılında özel sponsorlardan desteklerin olacağını ümit ediyoruz. Kamunun dışında özel teşebbüslerin kente yapılacak çalışmalara destek olunması çok önemli. Çünkü bu sayede tüm dünyaya örnek olacak Stratonikeia Antik Kenti'ni her dönemi ile ayağa kaldırabiliriz."

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
 O maçtan sevindiren haber! Türkiye'ye ülke puanı müjdesi
Uzmanlar açıkladı! Türkiye'nin Filistin'de neler yaptığı ne zaman ortaya çıkacak?