Çankırı'da "yaran geceleri" başladı

Ccedil;ankırı'da Ahilik kültürünün parçası yaran gecelerinin 2014-2015 sezonu, yaran ocağının yakılmasıyla başladı.

Çankırı'da "yaran geceleri" başladı
Çankırı'da "yaran geceleri" başladı
GİRİŞ 03.01.2015 23:58 GÜNCELLEME 03.01.2015 23:58

Ahi Yaran Meclisi Kültür ve Dayanışma Derneği bünyesinde büyük başağalığını Serhat Gökçe, küçük başağalığını Hüseyin Gönder'in yaptığı yaran ocağının 2014-2015 sezonu açılışı, Belediye İş Merkezi'ndeki yaran evinde ocağın yakılmasıyla dualarla gerçekleşti.

Geleneklere göre akşam namazından sonra başlayan, sabah namazıyla sona erecek yaran toplantıları kapsamında, maniler okundu, çeşitli oyunlar oynandı.

Yaranın sorumlusu büyük başağa Gökçe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 24 yaren ve 1 çavuştan oluşan yaranda 2014-2015 sezonunun açılışını yaptıklarını ifade etti.

Yaran kültürünün Ahilik geleneğinde önemli yere sahip olduğunu ifade eden Gökçe, "Yaran, Oğuzlar'dan günümüze gelen kültür mirasıdır. Birbirini gönülden seven insanların bir araya geldiği gelenektir" şeklinde konuştu.

Gökçe, bu geleneğin insanların kötü alışkanlıklardan kurtulmasına katkı sağladığına işaret ederek, yaranı gelecek nesillere aktarmak için ellerinden geleni yaptıklarını kaydetti.

Yaran geceleri

Erkeklerin sazlı sözlü vakit geçirdikleri bir esnaf birlikteliği olan yaran gecelerinde, özellikle kış aylarında haftada bir gün bir araya geliniyor. Sadece eğlence değil, bir dayanışma biçimi olarak görülen gecelerde katılanların birbirleriyle küs olmaması gerekiyor. Küsler, bu gecede barıştırılıyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Abdülkadir Selvi'den ilginç iddia! Özel'in Erdoğan'a teklifi bu olacak
Diyarbakır'da yarım kalan yolda elektrik direklerinin görüntüsü şaşırttı