Hayattaki fırtınaları böyle anlattı

Prof.Dr. Mehmet Kavukçu, fırtına ve kar altında yaptığı performans çalışmasında zor anlar yaşadı.

Hayattaki fırtınaları böyle anlattı
Hayattaki fırtınaları böyle anlattı
GİRİŞ 08.01.2015 15:40 GÜNCELLEME 08.01.2015 15:40

Erzurum Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Mehmet Kavukçu, fırtına ve kar altında yaptığı performans çalışmasında zor anlar yaşadı. Prof.Dr. Kavukçu, "İnsanlar hayat mücadelesinde birçok kez fırtınalı günler geçirir. Bu fırtınalı günleri, doğadaki fırtına ile örtüştürmek amacı ile performansı gerçekleştirdim" dedi.

Erzurum- Bingöl karayolunda bulunan Konaklı Kayak Merkezine 8 kişilik bir ekiple giden Prof.Dr. Kavukçu, başından ayaklarına kadar vücudunun hemen her yerine bağladığı üçer metre uzunluktaki siyah kurdelalarla fırtınaya karşı koşmaya başladı. Hızı zaman zaman 80 kilometreye varan fırtınada yaklaşık 40 dakika süren çekimlerde tipi nedeniyle kardan adama dönen Prof.Dr. Mehmet Kavukçu ve ekibi, çalışır halde bekleyen otomobillerde ısınmaya çalıştı. Yaptığı sanatsal etkinlikle hayatı yeniden yorumlamaya çalıştığını belirten Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Kavukçu, şunları söyledi:

ASLINDA İNSAN HAYATINI ANLATTIM

"Yaşadığımız şehrin iklim şartlarını ve bu şartların oluşturduğu zorlukları anlatan bir takım çalışmaları uzun zamandır yapmaktayım. Bu tür çalışmalardan birini de Türkiye’yi ve aynı zamanda Erzurum’u kasıp kavuran fırtına esnasında sergiledim. Yaşadığımız doğada bir sanatçının neler yapabileceği, doğayla nasıl iletişim kurulabileceği ve bu iletişim halinin halka yansımasını performansla sundum. Fırtına nefes almamıza bile engel olurken, ben ona doğru koştum. Sis, kar ve hızı zaman zaman saatte 80 kilometreyi geçen rüzgarda böyle bir performansı gerçekleştirebilmek gerçekten çok zordu. Bir araya gelen zorlu etkenlerle mücadele ederek, aslında insanın hayatını anlattım. İnsanlar hayat mücadelesinde birçok kez fırtınalı günler geçirir. Bu fırtınalı günleri, doğadaki fırtına ile örtüştürmek amacı ile performansı gerçekleştirdim. Yaşadığımız bölgenin doğa şartlarında, sanatla nasıl bir iletişim kurulurun cevabını aradım. Bir sanatçı olarak böyle bir bilinçte yaşamaya çalışırken, bu bilinç üzerinden yaptığım çıkışla bir sonuca ulaşmaya çalıştım. 'Bir sanatçı fırtınada, kendi vücudunu kullanarak ne yapabilir?' Kendime sorduğum bu sorunun cevabını düşünerek bir anlatım dili oluşturdum. Siyah kurdelalarla sırtımızdaki geçmişe gönderme yaparak, aynı zamanda günlük yaşantımızdaki sorumluluklarımızın da çizgilerini oluşturdum."

FARKLI SANATSAL GÖSTERİLER

Prof.Dr. Kavukçu geçtiğimiz yıllarda da kışın hurda otomobilleri bir düzenek yardımıyla havada asılı tuttuktan sonra ıslatarak buzla kaplı bir heykele dönüştürmüştü. Farklı sanat çalışmalarını sürdüren Prof.Dr. Kavukçu şiddete tepki amacıyla ise kombinadan satın aldığı 15 öküz başını Güzel Sanatlar Fakültesi önünde yine küp şeklinde bir düzenekle asıp ıslatarak buzla giydirme yapmıştı.
 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Abdülkadir Selvi'den ilginç iddia! Özel'in Erdoğan'a teklifi bu olacak
MÜSİAD Başkanı Asmalı'dan İsrail iddialarına sert tepki: 'Manipülasyon yapılıyor'