2'nci Abdülhamid'in ilk Şefkat Nişanı satışa çıktı

Osmanlı padişahlarından 2'nci Abdülhamid'in Bursa'da bir kuyumcunun vitrininde sergilenen Şefkat Nişanı, müzayedede satışa sunulacak.

2'nci Abdülhamid'in ilk Şefkat Nişanı satışa çıktı
2'nci Abdülhamid'in ilk Şefkat Nişanı satışa çıktı
GİRİŞ 23.01.2015 11:45 GÜNCELLEME 23.01.2015 11:45
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Osmanlı padişahlarından 2'nci Abdülhamid tarafından ilk kez İngiliz büyükelçi Sir Henry Layard'ın eşi Lady Layard'a verildiği bildirilen ve Bursa'da bir kuyumcunun vitrininde sergilenen ''Şefkat Nişanı'', müzayedede satışa sunulacak.

HAYIR İŞLERİNDE BAŞARILI KADINLAR

Kuyumcu Murat Akça, yaptığı açıklamada, Şefkat Nişanı'nın ilk defa 1878 yılında 2'nci Abdülhamid döneminde yardım ve hayır işlerinde başarılı olan kadınlara verildiğini söyledi.

İLK KEZ BİR İNGİLİZE VERİLMİŞTİ

Bu nişanın daha sonraki yıllarda diplomat eşleri, kraliçe ve prenseslere de takdim edildiğini belirten Akça, "Bu nişan, Osmanlı Devleti tarihinde ilk kez İngiliz Büyükelçi Sir Henry Layard'ın eşi Lady Layard'a verilmiştir. Bunun nedeni, Lady Layard'a 93 Harbi sırasında Balkanlar'dan gelen mültecilere yardım etmesidir. Altın üzerine elmas, zümrüt ve yakut taşlar bezemeli nişanın merkezinde 2'nci Abdülhamid'in tuğrası bulunuyor. Bunu çevreleyen yeşil emaye üzerinde ise Osmanlıca 'insaniyet', 'yardım' ve 'hamiyet' ifadeleri yer alıyor" ifadesini kullandı.



ÖLÜM HALİNDE GERİ ALINMIYOR

Akça, Şefkat Nişanı'nın, Osmanlı'da ölüm halinde geri alınmayan ve varislere bırakılan en önemli ödüllerden olduğunu dile getirdi.

FİYATI 50 BİN LİRA

Nişanı vitrinde gören vatandaşların merak edip sorduğunu anlatan Akça, ''Nişanın bugünkü değeri yaklaşık 50 bin lira. Almak isteyenler de oluyor fakat nişanımız İstanbul'da bir müzayede şirketi aracılığıyla satışa sunulacak'' diye konuştu.

ŞEREF NİŞANI

Hayır ve yardım işlerinde başarılı kadınlara verilmek üzere üç dereceli hazırlanan, beş kenarlı yıldız şeklindeki nişanların ortasında Sultan 2'nci Abdülhamid'in tuğrası, bunun altında 1878 tarihi bulunuyor.

Şair Nigar Hanım, Türk edebiyatının ilk kadın romancısı Fatma Aliye Topuz ve Halide Edip Adıvar'a da verilen nişan, kırmızı emayeden ay-yıldız şeklindeki bir çengelle kurdeleye bağlanıyor.

YORUMLAR 1
  • alp042 9 yıl önce Şikayet Et
    Osmanlı eserlerinin paylaşıldığı bir müzeye koyulmalı. Satmak çok yanlış.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
İnanılmaz olay Türkiye'de yaşandı! Kelime-i Tevhid bayrağı taşıyan gence saldırı
Sırrı Sakık TBMM bahçesinde PKK terörünü kutsadı! Önder Aksakal'dan efsane yanıt