Erzurum'da kültür sanat

EDT, "Deli İbrahim" ile "Alaaddin'in Sihirli Lambası" adlı çocuk oyununu sahneleyecek

Erzurum'da kültür sanat
Erzurum'da kültür sanat
GİRİŞ 29.01.2015 09:40 GÜNCELLEME 29.01.2015 09:40

Erzurum Devlet Tiyatrosu (EDT) "Deli İbrahim" ile "Alaaddin'in Sihirli Lambası" adlı çocuk oyununu seyirciyle buluşturacak

Turan Oflazoğlu'nun yazdığı, Sinan Pekinton'un yönettiği oyunda, Cengiz Toraman, Taner Köse, Gökhan Kocaoğlu, Mehmet Yılmaz, Kübra Tığtepe, Sezai Yılmaz, Emre Yılmaz, Keiko Belir Yarar, Melike Durak, Samet Talayman, Ömer Menteşe, Bilal Hüseyinoğlu, Kadir Çelik ve Gülsüm Yalçın rol alıyor.

Sertel Çetiner'in dekor tasarımını, Sevgi Türkay'ın giysi tasarımını, Zeynel Işık'ın da ışık tasarımını üstlendiği oyunda, 4. Murat'ın saltanatı süresince bir kafeste yaşamaya mahkum olan İbrahim'in ruhi yapısıyla padişah olacak nitelikte bir kişi olmamasına rağmen Osmanlı devlet geleneğinin bir sonucu olarak 3. Murat'tan sonra tahta çıkarılması anlatılıyor.

Tahta çıkış töreninde şizofrenik yapısı belli olan ve herkesin Sultan Murat'tan sonra böyle bir insanın padişah olmasını üzüntüyle seyrettiği "Deli İbrahim" adlı oyunda, tahta çıkarken söylediği sözler onun, güç ve iktidar peşinde olmadığını gösterir ve bürokratların içini rahatlatır.

Akli dengesinin yerinde olmadığı gerekçesiyle tahttan indirilen padişah, soytarısı ve Hümaşah Sultan ile bir hücreye kapatılır. Kösem Sultan, tahtın yeni sahibi Sultan Mehmet'e zorla İbrahim'in ölüm fermanını yazdırır ve oğlunun ölümünü seyreder.

Oyun, bugün ve yarın 19.00'da, 31 Ocak Cumartesi günü ise 14.00 ve 19.30'da sahnelenecek.

"Alaaddin'in Sihirli Lambası"

Turgay Yıldız'ın anonimden oyunlaştırdığı, Arif Atalay'ın yönettiği "Alaaddin'in Sihirli Lambası" oyununda, Taner Köse, Kübra Tığtepe, Melike Durak Aras, Emre Yılmaz, Ömer Menteşe, Samet Talaymanf, Ayçin Güvercin, Serkan Yanar, Gülsüm Yalçın, Kadir Çelik, Eymen Atalay, Mert Can Polat, Bilal Hüseyinoğlu, Hilmi Yükseloğlu ve Hakkı Yılmaz rol alıyor.

Enes Özgeriş'in ışık kumanda, Hakan Babaoğlu'nun sahne amirliğini, Selim Cinisli'nin dekor, Ceren Karahan'ın giysi ve Duran Güngör'ün ışık tasarımlarını üstlendiği oyunda anlatılan konu şöyle:

"Annesi ile yoksulluk içinde yaşayan Alaaddin'in karşısına bir anda on parmağında on marifet olan bir cin çıkar. Bu sırada kral kızını evlendirecek bir aday aramaktadır. Alaaddin ise prensesi rüyasında görür ve ona karşı sevgiyle dolar ancak Alaaddin tek başına prensesin sevgisini kazanmak istemektedir. Bakalım Alaaddin cinin yardımı olmadan kralı ve prensesi etkileyebilecek mi? Kalabalık kadrosu, etkileyici müzik ve danslar yer almaktadır."

Oyun, 1 Şubat Pazar günü saat 14.00'te sahnelenecek.

Erzurum Kültür Turizm Gençlik ve Spor Kulübü Derneği'nde de cumartesi ve pazar günü Erzurum halk oyunları ve Erzurum barı eğitimi verilecek.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Tokat'ta korkutucu depremin izleri gün ağarınca ortaya çıktı
AB'nin derdi Doğu Akdeniz - Gazete manşetleri