Mustafa Yürekli Nuri Pakdil’i Anlattı

Eyüp Belediyesi Caferpaşa Kültür Sanat Merkezi’nde düzenlenen söyleşiler ilgiyle takip ediliyor.

Mustafa Yürekli Nuri Pakdil’i Anlattı
Mustafa Yürekli Nuri Pakdil’i Anlattı
GİRİŞ 17.02.2015 12:46 GÜNCELLEME 17.02.2015 12:46

Eyüp Belediyesi Caferpaşa Kültür Sanat Merkezi’nde  düzenlenen söyleşiler ilgiyle takip ediliyor. Merkez’de bu hafta Mavera Okulu  masaya yatırıldı. 

Seyfettin Ünlü’nün moderatörlüğünü yaptığı söyleşide Mustafa Yürekli, dönemin siyasi ve sosyolojik olaylarını değerlendirerek Nuri Pakdil’in nasıl anlaşılması gerektiğini örneklerle aktardı. 

Nuri Pakdil’in edebiyat hareketini başlattığı 1960’lı yıllarda,  sosyalist düşüncenin Türkiye’de barınamamasının en önemli nedeninin dünya üzerindeki Müslümanlara karşı yaptığı mezalimler olduğunu belirten Mustafa Yürekli, dönemin fikir ve edebi hareketleri üzerinde tahliller yaptı.

Mustafa Yürekli “O dönemlerde sanat ve edebiyatın sloganikleşmesi ve tamamen propaganda üzerinden yürütülmesi popülist bir durum haline gelmişti. Medeniyeti temel alarak Müslüman aydınların dürüst bir şekilde ortaya çıkması ve çalışmalar yapmasını tekrar tekrar söyledi. Çünkü 12 Eylül sonrasında başlayıp hala devam eden, bilinçli bir şekilde genç kitlelerin yozlaşması için yürütülen çalışmalara karşı bir eylem hareketinin olması gerektiğine inanıyor” dedi. 

Bu bağlamda Necip Fazıl’ın sağ kesim, Nuri Pakdil’in aktif gençler, Sezai Karakoç’unsa işin mutfağına inerek İslam dünyasının yeniden dirilmesi üzerinde çalışmalar yaptığını söyleyen Mustafa Yürekli konuşmasını şöyle sürdürdü: “Pakdil, Edebiyat Dergisi’yle başlattığı aktivasyonu İslam’la temellendirdi. Biz kelimelerin nasıl kullanılacağını ondan öğrendik. O kimlikleri ve insanlığı edebiyatla kurmayı seçti. Edebiyatı bir varoluş fikri olarak değerlendirdi. Onun çığır açan Edebiyat Dergisi’nde Arif Ay, Turan Koç ve Mahmut Kanık gibi edebiyata ve medeniyete hizmet veren isimler çıktı… 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Son dakika: İsrail'den İran'a misilleme saldırısı
IMF'den küresel ekonomi açıklaması: Endişelenecek çok şey var