Enver Paşa'nın özel eşyaları müzayedede satılacak

Osmanlı İmparatorluğu'nun son yıllarında etkin olan asker ve siyaset adamı Enver Paşa'nın 122 parçadan oluşan özel eşyaları, İstanbul'da düzenlenecek müzayedede satılacak

Enver Paşa'nın özel eşyaları müzayedede satılacak
Enver Paşa'nın özel eşyaları müzayedede satılacak
GİRİŞ 01.04.2015 13:07 GÜNCELLEME 01.04.2015 13:07

Osmanlı İmparatorluğu'nun son yıllarında etkin olan Enver Paşa'nın 122 parçadan oluşan özel eşyaları, İstanbul'da düzenlenecek müzayedede satılacak.

AA muhabirine açıklamalarda bulunan İstanbul Müzayede sahibi Uğur Yeğin, Enver Paşa'nın ailesi tarafından satışa sunulan özel eşyaların ilk kez bir müzayede toplu olarak satılacağını bildirdi.

Müzayedede Enver Paşa'nın görev yaptığı cephelerdeki fotoğraflarının yanı sıra üniforması, şapkası, kurmaylık diploması, çatal bıçak takımı, madalyaları, Libya ve Trablusgarp cephesine ait fotoğraflar, askeri harita ve tablolar, karakalem çalışmalarıyla eşi Naciye Sultan'a ait fotoğraflarından oluşan 122 parça bulunacağını anlatan Yeğin, çok sayıda eserin meraklıların ilgisine sunulacağını kaydetti.

Eserlerin bir döneme ışık tutacak nitelikte olduğunu vurgulayan Yeğin, 2. Abdülhamit tarafından verilen binbaşılığa terfi beratının 15 bin, üniformasının 40 bin, arazide kullandığı başlıkların 10 bin, Alman İmparatoru Kaiser Wilhelm'in 1917'de Türkiye ziyareti sırasında hediye ettiği özel miğferin 85 bin, üzerinde "Allah bizimledir" yazısı bulunan merasim kılıcının 12 bin, Sultan Reşad tarafından hediye edilen altın ve gümüş işlemeli kılıcın 170 bin, yine Sultan Reşad'ın hediye ettiği 1888 yapımı purdey marka tüfeğin 225 bin, kamçının 50 bin, Japon İmparatorluğu tarafından hediye edilen harakiri bıçağının ise 40 bin liradan satılacağını söyledi.

Müzayedeye çıkan eserler arasında Enveri harflerle yazılan kitapların da bulunduğuna dikkati çeken Yeğin, "Bundan da çok net bir şekilde Atatürk'ten çok önce Enver Paşa'nın yeni bir alfabe ihtiyacı üzerine yaptığı çalışmayı görmüş oluyoruz. Ayrıca Enver Paşa'nın iyi bir ressam olduğunu da müzayedeye çıkacak eserlerden ve çizimlerden anlıyoruz" dedi.

Yeğin, Türkiye'de ilk defa önemli bir kişinin eserlerinden oluşan müzayede yapıldığını sözlerine ekledi.

Enver Paşa kimdir

İstanbul'da 23 Kasım 1881'de doğan İsmail Enver, 4 Ağustos 1922'de Tacikistan'da uğradığı suikast sonucu hayatını kaybetti.

Osmanlı İmparatorluğu'nun son yıllarında etkin olan asker ve siyaset adamı Enver Paşa, İttihat ve Terakki Cemiyeti'nin kurucusu ve önderleri arasında yer almış, 1913'te Bab-ı Ali Baskını adı verilen askeri müdahaleyle cemiyetin iktidara gelmesinde etkin rol oynamıştı.

1914'te Padişah Abdülmecit'in torunu, Şehzade Süleyman'ın kızı Naciye Sultan ile evlenerek Osmanlı hanedanına damat olmuştur. I. Dünya Savaşı'nın yenilgi ile sonuçlanması üzerine Sovyet işgali altında bulunan Türk halklarının bir araya getirilmesi amacıyla pek çok girişimde bulunmuştu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Azerbaycan 'Tarihi bir olay' diyerek duyurdu! Ermenistan kabul etti
CHP'li belediyelerde akraba kıyağı: Liyakate değil kan bağına bakılıyor