Uluslararası Davud El Kayseri Sempozyumu

Bursa Büyükşehir Belediyesi, İznik Belediyesi ve Uludağ Üniversitesi tarafından düzenlenen "Davud El Kayseri Sempozyumu", 9-10 Mayıs'ta İznik DSİ Sosyal Tesisleri'nde yapılacak.

Uluslararası Davud El Kayseri Sempozyumu
Uluslararası Davud El Kayseri Sempozyumu
GİRİŞ 05.05.2015 13:47 GÜNCELLEME 05.05.2015 13:47

İznik Belediye Başkanı Osman Sargın, Bursa Büyükşehir Belediyesi Bursa Araştırmalar Merkezinden Mehmet Esen ve Belediye Başkan Yardımcısı Necati Tosun, sempozyum hakkında görüş alışverişinde bulundu.

DSİ Tesisleri'nde 9 Mayıs'ta başlayıp iki gün sürecek sempozyumda, yerli ve yabancı akademisyenler tarafından bildiriler sunulacak. Etkinlikler tamamlandıktan sonra İznik gezisi olacak.

Davud el Kayseri

İlk Osmanlı medreselerinin kurucusu, başmüderrisi, filozof, mutasavvıf ve yazar Davud el Kayseri, Muhyiddin Arabi'nin vahdet-i vücud denilen sufi öğretisinin Osmanlı'daki ilk temsilcilerinden ve yorumcularından biri olarak biliniyor.

Davud el Kayseri, 4 yıl kadar kaldığı Kahire'den Kayseri'ye döndü. İlim aşkı ve çabası, onu dönemin şöhretli alimi Abdürrezzak Kaşani ile görüşmek için İran yollarına düşürdü. Orada ondan tasavvuf dersleri aldı. Böylece din ilimlerinde hem de dünya ilimlerinde büyük şöhret oldu.

Konya, Aksaray ve Bursa'ya gitti. Yazdığı eserlerle ünü Osmanlı padişahı Orhan Gazi'ye kadar ulaştı. Davud el Kayseri, her eserini bitirdikten sonra şöhreti Anadolu sınırlarının dışına taşmaya başladı. Bunun üzerine 1336 yılında Orhan Gazi, onu İznik'e çağırdı. Günlük 30 akçe maaşla burada kurduğu Osmanlıların ilk medresesine başmüderris tayin edildi. 15 yıl çalıştığı bu medresesinin sistemini kurdu. Böylece Osmanlı döneminde medrese eğitiminin temeli fiziki olarak Orhan Gazi, ilmi olarak da Davud el Kayseri tarafından atıldı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Türk savunma sanayiinin ihracat başarısı Çin'in gündeminde
Savunma Sanayii'nde bir ilk! ABD, Türkiye'den almaya başladı