4. Malatya Anadolu Kitap ve Kültür Fuarı açıldı

Çalık: "En büyük eksikliğimiz, okuma oranındaki yetersizliğimiz. Hem ilimiz hem ülkemizdeki bu oranı artırmamız şart"

4. Malatya Anadolu Kitap ve Kültür Fuarı açıldı
4. Malatya Anadolu Kitap ve Kültür Fuarı açıldı
GİRİŞ 05.05.2015 16:20 GÜNCELLEME 05.05.2015 17:34

Malatya Kitap Fuarı'nda konuşan Başbakan Yardımcısı Doç.Dr. Yalçın Akdoğan ise kitap ile ilgili etkinliklerin kendisini daha çok mutlu ettiğini belirterek, bu etkinliğin Malatya’ya yakışan bir etkinlik olduğunu söyledi. Akdoğan, konuşmasında özetle şunları söyledi:

Türkiye’de bazı konularda öne çıkan şehirler var, siyasi merkezlerden bahsedince Ankara’yı, Ekonomik merkez deyince İstanbul’u, düşünce merkezi denince andığımız birkaç şehirden biridir Malatya. Malatya’da kitap evleri hep bir ekol olmuştur, hep bir okul olmuştur. Bizim geleneğimizde bir dergiler ekol ve okuldur, bir de kitapevleri böyledir. O kitap evlerinde sadece ticaret yapılmaz, bir kültürel etkileşim merkezleridir kitapevleri. Malatya’da baktığımız zaman gerçekten her alanda faaliyet gösteren çok değerli düşünce adamları olmuştur.

Türkiye aslında çok uzun zaman batının taşrası olarak görüldü. Kültür, sanat ve bilim alanında Türkiye’ye batının taşrası muamelesi yaptılar. Türkiye’nin gelişmişlik düzeyi yayınladıkları kitaplarla, makalelerle, yazar sayılarıyla ölçülüyordu. Böyle baktığımızda Türkiye bu muameleyi hak etmiyordu ama son dönemlerde Türkiye taşra olmaktan çıktı, kültür ve sanat alanında bir merkez haline geldi. Bizim kütüphanelerimizde 20 milyon kitap vardı, şu anda 31 milyon kitap var. Bu açıdan baktığımızda Türkiye her açıdan Avrupa’nın taşrası değil merkezi oldu. Ama maalesef onlar sön dönemlerde taşra durumuna düşüyorlar. 

"Malatya Kitap Fuarı tüm Türkiye'nin kitap fuarı olmalı!"

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık, ülkedeki okuma oranının yükseltilmesi gerektiğini belirterek, "En büyük eksikliğimiz, okuma oranındaki yetersizliğimiz" dedi.

Malatya Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle Çanakkale Zaferi'nin 100. yılı dolayısıyla "Çanakkale" temasıyla düzenlenen "4. Malatya Anadolu Kitap ve Kültür Fuarı" açıldı.

Çalık, açılışta yaptığı konuşmada, ilk günden itibaren, fuarın, tüm Türkiye'nin kitap fuarı olması için yola çıktıklarını söyledi.

Büyükşehir Belediyesi arkasındaki alanda açılan fuara 265 yazarın katıldığını kaydeden Çalık, "265 yazarımızın, akademisyenimizin katıldığı kitap fuarı her geçen gün büyüyerek Malatya'ya ve dünyaya buradan seslenmeye davam ediyor" diye konuştu.

Kitap okumanın önemine işaret eden Çalık, "Okuma oranımızın daha çok yükselmesi, evlatlarımıza daha fazla kitap okumayı öğretebilmemiz için daha çok çalışmak zorundayız. En büyük eksikliğimiz, okuma oranımızdaki yetersizliğimiz. Hem ilimiz hem ülkemizdeki bu oranı artırmamız şart" ifadelerini kullandı.

"Milletimizin yüreğinin bir parçası Çanakkale'de"

Çanakkale Valisi Ahmet Çınar ise Çanakkale'de insanlık tarihinin en büyük savaşlarından birinin yaşandığını vurguladı.

Ecdadın Çanakkale'de büyük destan yazdığını dile getiren Çınar, şunları kaydetti:

"O dönemin egemen güçleri, dünyanın en büyük donanmasıyla Çanakkale'ye saldırdı. Çünkü İstanbul'u almak için Çanakkale'yi almak gerekiyordu. En zor zamanında 9 ayrı cephede savaş veren ecdadımız tek yürek oldu. Çanakkale'ye, canlarından kıymetli evlatlarını gönderdiler ve bu evlatlar, her şeyden kıymetli canlarını milletimiz, dinimiz ve İslam için feda ettiler. Türkiye'nin her köyünden, her ailesinden bir kişi Çanakkale'de şehit yatıyor ya da gazi olmuş durumda. Dolayısıyla milletimizin yüreğinin bir parçası Çanakkale'de. Çanakkale, hepimizin şehri."

Malatya Valisi Süleyman Kamçı ve Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır da katılımcılara teşekkürlerini ileterek, tüm kitapseverleri fuara davet etti.

Konuşmaların ardından açılışı yapılan fuar, 10 Mayıs'a kadar açık kalacak.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
TCMB'nin faiz indirim kararı için tarih verildi
İspanya, 4 ülke ile aynı anda Filistin devletini tanımayı planlıyor