Mehmet Nuri Yardım: 'Ramazan bir medeniyettir'

34. Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı, önceki yıllarda olduğu gibi Ramazan’ın kitapla olan ilişkisini vurgulayan bir organizasyon oluyor.

Mehmet Nuri Yardım: 'Ramazan bir medeniyettir'
Mehmet Nuri Yardım: 'Ramazan bir medeniyettir'
GİRİŞ 19.06.2015 14:09 GÜNCELLEME 19.06.2015 14:09

Beyazıt Devlet Kütüphanesi'nde yapılan ve Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği'nin (ESKADER) katkılarıyla organize edilen Beyazıt Ramazan Sohbetleri’nin ilk gününde ESKADER Kurucu Başkanı edebiyatçı yazar Mehmet Nuri Yardım sohbeti vardı. ESKADER Başkanı Şerif Aydemir ve Türkiye Kitap ve Kültür Fuarları Genel Koordinatörü Osman Sarıköse’nin selamlama konuşmalarının ardından “Türk Edebiyatında Ramazan” konulu bir konuşma yapan Yardım, edebiyatımızın seçkin simalarına ait eserlerden derlediği güzide satır ve mısraları dinleyenlerle paylaşarak edebiyatımızın bu alandaki zenginliğini ortaya koydu. Takdimini 34. Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı Basın Danışmanı Serdar Üstündağ’ın gerçekleştirdiği toplantıda Mehmet Nuri Yardım dinleyenleri, Ramazan hatıralarıyla dolu bir yolculukta âdeta geçmişe götürdü.

RAMAZAN HER DEM GÜZELDİR 

“Ah nerede o eski Ramazanlar” diyen insanlara katılmadığını, Ramazan’ın her dem güzel olduğunu ifade eden Yardım, “Bugünkü çocuklarımız bundan otuz sene sonra bugünkü Ramazanlardan bahsederken emin olunuz onlar da ‘Ah nerede o eski Ramazanlar’ diyeceklerdir.” dedi.

Ramazanlardan bahseden eski eserlerin bulunup mutlaka okunması gerektiğini vurgulayan Yardım, yazmanın önemine de değinerek “Eğer eski Ramazanlardan bahsedilen o eserler yazılmasaydı şimdi bizim o dönem yaşanan Ramazanlardan nasıl haberimiz olurdu” dedi.

Safiye Erol’dan, Necip Fazıl’a, Mehmed Âkif’ten, Yahya Kemal’e kadar birçok yazar ve şairin eserlerinden Ramazan ile alakalı alıntılar yapan Yardım, sohbetine edebiyatın öne çıkan simalarından birçok isimden yaptığı açıklamalarla devam etti.

Divan edebiyatının sosyal hayattan bahsetmediği düşüncesine katılmadığını, söylenilenin aksine Ramazan’da yaşanılan hatıraların divan edebiyatında geniş bir yere sahip olduğunu örnekleriyle anlattı. 

“Ramazan ayında insanlığımızı, Müslümanlığımızı daha iyi yaşıyoruz.” diyen Mehmet Nuri Yardım Ramazan’ın insana kazandırdığı değerleri, edebî eserlerden verdiği mısra-i bercestelerle anlattı. Konuşmanın sonunda dinleyicilerden gelen sorulara cevap verdi. Yaklaşık bir saat süren program hatıra fotoğrafı çekilmesiyle sona erdi.
 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan: PKK artık gündem olmaktan çıkartılmalı
Uzaydaki felaketten kıl pay kurtuldular!