Kendini yenileyen büyülü şehir: İstanbul

Beyazıt Ramazan Sohbetleri'nde konuşan Muhterem Yüceyılmaz, “İstanbul ve Ramazan birbirinden ayrı düşünülemeyecek iki derya gibidir.” dedi.

Kendini yenileyen büyülü şehir: İstanbul
Kendini yenileyen büyülü şehir: İstanbul
GİRİŞ 20.06.2015 12:34 GÜNCELLEME 20.06.2015 12:34

Türkiye Diyanet Vakfı'nın organize ettiği ve İBB Kültür A.Ş.'nin katkılarıyla gerçekleşen 34. Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı, sayıları giderek artan ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor. Bu yıl Beyazıt Devlet Kütüphanesi'nde yapılan ve Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği'nin (ESKADER) katkılarıyla organize edilen Beyazıt Ramazan Sohbetleri de tüm hızıyla sürüyor. Bu yılki programın ikinci konuşmacısı edebiyatın hikâye ve roman sahalarında verdiği eserleriyle tanınan Muhterem Yüceyılmaz oldu.

Muhterem Yüceyılmaz, Beyazıt başta olmak üzere Fatih, Eyüp gibi İstanbul’un kadim semtlerinden yola çıkarak İstanbul’da yaşanan eski Ramazanlara ait hatıralarla dolu bir konuşma yaptı. İstanbul ve Ramazan arasındaki derin bağı ve Osmanlı döneminde Ramazanlara gösterilen hassasiyeti padişah menkıbeleriyle anlatan Yüceyılmaz, dinleyicilerin keyif dolu bir saat yaşamasına vesile oldu.  İstanbul’un içinden, suların, denizlerin hatta okyanusların geçtiği bir şehir olduğunu vurguladıktan sonra İstanbul’un bir su şehri olduğunu söyledi. Eski dönemlerde yaşanılan Ramazanları anlatırken mahyaları, sebilleri, iftarlarıyla kendine has güzellikleri barındıran bir şehir olduğunu, İstanbul’da yaşayan şairlerin, yazarların bu sebeple şehre bakış açılarının bundan farklı olamayacağını söyledi.

EZANLARI BİLE BAMBAŞKA

İstanbul’da okunan ezanların bile farklı bir güzelliğe sahip olduğunu, şehre gelen turistlerle alakalı kısa ve ibretlik hikâyelerle ifade eden Yüceyılmaz, Osmanlı padişahlarının Ramazan ayında yaşadığı nükteli menkıbelerle sohbetine zenginlik kattı. 
Edebiyatımızın önde gelen simalarını ve eserlerinde vurgulanan Ramazan örneklerini anlatırken İstanbul’un her dem kendini yenileyen ve her dem tazelenen bir şehir olduğunu bu sebeple binlerce yıllık tarihine rağmen eskimediğini ifade etti. 
Yaklaşık bir saat süren keyifli sohbetin sonunda dinleyicilerden gelen sorulara cevap veren Muhterem Yüceyılmaz, misafirlere teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.
 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Yeniden Refah Partisi’nde aklın yolu bir: “Büyükşehirlerde destek Cumhur’a!”
Changan Lumin Corn Türkiye'ye geliyor! 450 bin liraya sıfır otomobil