Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Dursun:

"Bazı alanları kültür tarihi bakımından özel alanlar ve pilot bölgeler olarak düşünüyoruz. Bunlar arasında Ahlat da var"

Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Dursun:
Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Dursun:
GİRİŞ 30.06.2015 18:46 GÜNCELLEME 30.06.2015 18:46

Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun, "Bazı alanları kültür tarihi bakımından özel alanlar ve pilot bölgeler olarak düşünüyoruz. Bunlar arasında Ahlat da var" dedi.

Gezi ve incelemelerde bulunmak üzere Bitlis'in Ahlat ilçesine gelen Dursun, ilk olarak Ahlat Kaymakamlığına geçti. Dursun'u, Kaymakam Bülent Tekbıyıkoğlu ve Ahlat Belediye Başkanı Abdulalim Mümtaz Çoban karşıladı.

Buradaki ziyaretin ardından ilçede bulunan Selçuklu Baston Atölyesi'ni ziyaret eden Dursun, daha sonra Selçuklu Mezarlığı'na geçti. Selçuklu Mezarlığı'nda yapılan çalışmaları yerinde inceleyen Dursun, Eski Ahlat Şehri Kazıları Başkanı Prof. Dr. Recai Karahan’dan çalışmaları hakkında bilgi aldı.

Burada ziyareti hakkına gazetecilere açıklama yapan Dursun, bakanlık olarak Türkiye’nin bütün bölgelerindeki zenginliği, çeşitliliği, derinliği yerinde görmek ve bu konuda yapılmış çalışmaları tespit ederek, bundan sonra neler yapılabileceğini ortaya çıkarmak için bir çalışma grubu oluşturduklarını söyledi.

Çalışma grubunun başında müsteşar olarak kendisinin bulunduğunu aktaran Dursun, şöyle devam etti:

"Bazı alanları kültür tarihi bakımından özel alanlar ve pilot bölgeler olarak düşünüyoruz. Bunlar arasında Ahlat da var. Çünkü Selçuklu tarihinin Anadolu’nun Türkleşmesindeki safhalarının en önemli bölgelerinden bir tanesi de Ahlat’tır. Geçtiğimiz hafta sonu sayın Başbakan İstanbul’da Türk-İslam Eserleri Müzesi'nde Selçuklular Müzesi açtı. Bu sergide İznik’ten Konya’ya, Konya’dan Ahlat’a ve bütün bunların tamamında da Osmanlı’ya dönüşümde İstanbul’da ki gelişmeleri gösteren bir mekandı. Orada yine sayın başbakanımızla Ahlat konusunu da değerlendirmeye aldık. Kültür ve Turizm Bakanlığı Ahlat’ı baştan beri çok önemsiyor. Bu çalışmalar geçtiğimiz yıllarda başlamıştı. Şimdi sayın Bakanımız Ömer Çelik’in talimatıyla Ahlat’ta yaptıklarımızın yanına daha fazla neler bırakabiliriz, en üst seviyede Ahlat’ı nasıl ayağa kaldırabiliriz, bunu yerinde görmek ve yerel yöneticilerimizle bunları değerlendirmek üzere Ahlat’ta bulunduk."

Restorasyon çalışmalarını, geçmişte yapılanlar ve gelecekte yapılacakların planlanmasını yerinde izlediklerini vurgulayan Dursun, kale surlarından Osmanlı dönemine kadar uzanan eserlerin de bu çalışmalar içerisinde yer aldığını belirterek, "Bu eserlerin de yerinde tespitini yapıyoruz. Ahlat mimari bakımından son derece zengin bir yer. Aynı zamanda yaşayan insan değerleri ve etnografik eserler bakımından da zengin. Ahlat’ın bastonları asa geleneği bir marka olarak ön plana çıkmasına vesile oldu. Bunu da yine folklorik ve etnografik araştırmalar olarak Ahlat’a gelmişken inceliyoruz" diye konuştu.

Dursun, daha sonra Emir Bayındır Kümbeti, Çifte Hamam Kalıntıları, Harabeşehir Mağara Evleri ve Bayındır Köprüsü'nü gezdi, yeni yapılan Ahlat Müzesi ve Karşılama Merkezi'nde de incelemelerde bulunduktan sonra ilçeden ayrıldı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
BMGK'de tarihi Filistin oylaması! ABD tarihe geçecek kararı veto etti!
İsrail'den skandal İran ve kara operasyonu duyurusu! Resmen ilan ettiler