Efes'in "Dünya Miras Listesi"ne alınması

İzmir Valisi Toprak: "Efes, Dünya Miras Listesi'ne adını altın harflerle yazdırdı"

Efes'in "Dünya Miras Listesi"ne alınması
Efes'in "Dünya Miras Listesi"ne alınması
GİRİŞ 06.07.2015 07:29 GÜNCELLEME 06.07.2015 07:29

İzmir Valisi Mustafa Toprak, Efes'in UNESCO Dünya Miras Listesi'ne adını altın harflerle yazdırdığını bildirdi.

İzmir Valiliğinden yapılan açıklamada, Almanya'nın Bonn kentinde düzenlenen Dünya Miras Komitesi 39. Dönem Toplantısı'nda, 21 yıllık bekleyişin sonunda Efes'in UNESCO Dünya Miras Listesi'ne girdiği, Efes Antik Kenti'nin listenin pekçok üyesinden farklı olarak beraberinde Meryem Ana Evi, Ayasuluk Kalesi, Saint Jean Kilisesi ve Çukuriçihöyük ile listede yerini aldığı ifade edildi.

Geçen yıl listeye 99'ncu sıradan giren Bergama ile İzmir'in güney ucundan kuzey ucuna kadar UNESCO ağıyla örüldüğü dile getirilen açıklamada, İzmir Valisi Mustafa Toprak'ın da görüşlerine yer verildi.

Vali Toprak, Efes'in listeye bugüne kadar alınmamasının büyük bir eksiklik olduğunu, yıllardır özlemi çekilen hakkın teslim edildiğini, Efes'in üstün evrensel değer olarak ortaya çıktığını bildirdi.

Bu kararın alınmasında emeği geçen herkese teşekkür eden Vali Toprak, şunları kaydetti:

"Dünyanın en önemli sitlerinden olan Efes'in dünya miras listesinde bugüne kadar yer almaması büyük bir eksiklikti. İyi bir ekip çalışmasıyla bir taraftan Kültür ve Turizm Bakanlığımız ve tüm ekibi, UNESCO nezdindeki Büyükelçimiz Hüseyin Avni Botsalı, diğer taraftan Valiliğimiz, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüz, yerelde Selçuk belediye başkanımız, başkanlığımız, alan yönetimi başkanımız ve tüm teknik komite kazı başkanı dahil olmak üzere herkes ciddi katkı sağladı. İyi bir dosya hazırlandı. 2001 yılında Helsinki'de geri çevrilen Efes'in dosyası bu defa herkesin ortak kabulüyle üstün evrensel değer olarak alkışlanarak her yönden takdir edilerek dünya miras listesine girdi. Hepimiz için gurur verici bir gelişme oldu. Efes, Dünya Miras Listesi'ne adını altın harflerle yazdırdı.

Efes'in dosyasının 2001 yılında Helsinki'de reddedildiğini, noksanlıkları nedeniyle geri gönderildiğini anımsatan Toprak, "Ve İzmir, her iki bakanlık, yerel otoriteler bu konuyu bırakmadılar ve mükemmel bir dosya hazırlandı. Büyükelçi Hüseyin Avni Botsalı'ya mutlak suretle teşekkürümü ifade etmek istiyorum. Konuyu takip eden Kültür ve Turizm Bakanımız Ömer Çelik'e ve önceki bakanlarımıza, katkı sağlayan herkese çok teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Tesla 500 beygirlik canavarı tanıttı: Tesla Model 3 Performance
Alman liderin ziyareti sonrası Cumhurbaşkanlığı'ndan dikkat çeken 'İsrail' çıkışı!