Çiftçinin "turaç kuşu" hassasiyeti

Osmaniye'de bir çiftçi, zirai ilaçlar, anız yakma gibi nedenlerle nesli tükenme tehlikesi altındaki turacın 2 yıldır bahçesinde kuluçkaya yattığı yuvasını özenle koruyor

Çiftçinin "turaç kuşu" hassasiyeti
Çiftçinin "turaç kuşu" hassasiyeti
GİRİŞ 12.07.2015 11:33 GÜNCELLEME 12.07.2015 13:17

Kadirli ilçesinde 46 yaşındaki çiftçi İsmet Soytorun, bahçesine yuva yaparak kuluçkaya yatan ve nesli tükenme tehlikesi altındaki turaca sahip çıkıyor.

İlçeye bağlı Kümbet köyünde yaşayan Soytorun'un böğürtlen bahçesi, 2 yıldır turacı misafir ediyor. Böğürtlen dalları arasına yaptığı yuvada kuluçkaya yatan kuş, Soytorun'un hassasiyeti sayesinde yavrularının güven içinde yumurtadan çıkmasını bekliyor.

İsmet Soytorun AA muhabirine, geçen yıl hasat sonrası bahçesindeki yabani otları kestiği sırada kuluçkada yatan turaca rastladığını, bu yıl da aynı manzarayla karşılaştığını söyledi.

Çukurova'da makineli tarım ve anız yakılması nedeniyle canlıların korunaklı yaşam alanlarının daraldığına dikkati çeken Soytorun, şöyle konuştu:

"Makineli tarım yapmadığım erkenci böğürtlen bahçemdeki yabani otları temizlerken, nesli tükenmekte olan turacın yuvasını fark ettim. Bu yıl 7 yumurta var. Geçen yıl 8 yumurta vardı. Kuluçkaya yatan kuş ve yuvasıyla elimden geldiği ölçüde ilgilenmeye çalışıyorum. Günde birkaç kez geliyorum. Geçen yıl yavrularının tamamını uçurdu. Bu yıl da yumurtaların hepsinden yavru çıkmasını bekliyorum."

Doğa Koruma ve Milli Parklar 7. Bölge Müdür Yardımcısı Yüksel Abidinoğlu da turacın, Türkiye'de nesli tükenmekte olan kuşlar arasında bulunduğunu, bu türün Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından koruma altına alındığını belirtti.

Bilinçsiz avlanmanın yanı sıra tarımda kullanılan zirai ilaçların da bu kuşun neslinin azalmasına neden olduğuna dikkati çeken Abidinoğlu, anavatanı Çukurova olan turacı avlayana 932 lira ceza verildiğini kaydetti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Menzil Cemaati'nden 'yerel seçim' kararı!
Changan Lumin Corn Türkiye'ye geliyor! 450 bin liraya sıfır otomobil