Bayram kömbesi hazırlıkları başladı

Osmaniye'nin Düziçi ilçesinde kadınlar, Ramazan Bayramı'nda ikram edilmek üzere hazırlanan yöresel hamur işi kömbenin yapımına başladı.

Bayram kömbesi hazırlıkları başladı
Bayram kömbesi hazırlıkları başladı
GİRİŞ 13.07.2015 13:14 GÜNCELLEME 13.07.2015 13:14

Yedi farklı baharattan oluşan kokusu ve damakta bıraktığı tadıyla Çukurova’nın geleneksel lezzetleri arasında yer alan kömbenin hamuru evlerde hazırlanıp, ilçedeki taş fırınlarda pişiriliyor.

Düziçi’nde fırın işleten Ali Çalık AA muhabirine, kömbe geleneğinin her ramazan yaşatıldığını belirterek, "Ramazan Bayramı’na bir hafta kala vatandaşlar kömbe yapımına başlıyor. İftar ile sahur arasında kömbeleri fırına sürüyoruz. Yoğunluğumuz arife gününe kadar böyle devam eder" dedi.

Bayram kömbesinin daha önce evlerde pişirildiğini, son yıllarda taş fırınların tercih edildiğini vurgulayan Çalık, şunları söyledi:

"Taş fırında pişirmek az zahmetli ve daha ekonomik. Tepsi başına 3 lira pişirme ücreti alıyoruz. Günde 200 tepsiye yakın kömbe pişiriyoruz. Bu geleneğin sürdürülmesine katkımız olduğu için mutluyuz. Ninelerimiz, annelerimiz bu geleneği sürdürmüş, bu zamana kadar taşımış. Biz de sonraki nesillere taşımak için çaba gösteriyoruz."

İlçe halkından Fatma Çetinkaya da kömbenin, farklı kokusu ve kendine has lezzetiyle çok beğenildiğini söyledi.

Bayram ziyaretlerinde kömbeyi çayla ikram ettiklerini anlatan Çetinkaya, "Un, şeker, yağ, tahin, süt, yoğurt ve susam kullandığımız kömbeyi komşularımızla hazırlarız. İçindeki baharatlar sayesinde uzun süre bozulmuyor. Başka illerdeki akrabalarımıza da gönderiyoruz" ifadelerini kullandı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Kassam Tugayları, İsrailli esir Goldberg-Polin'in açıklamasını yayınladı
Bakan Tekin: Öğretmen atama rakamında uzlaştık