Çadırhöyük'ün 6 bin yıllık tarihi gün yüzüne çıkartılıyor

ÖZCAN GÜNEY - Yozgat'ın Sorgun ilçesinin Çadırhöyük bölgesindeki 6 bin yıllık yerleşim kalıntılarının gün yüzüne çıkarılması için 1994'te başlatılan kazı çalışmaları devam ediyor.

Çadırhöyük'ün 6 bin yıllık tarihi gün yüzüne çıkartılıyor
Çadırhöyük'ün 6 bin yıllık tarihi gün yüzüne çıkartılıyor
GİRİŞ 16.07.2015 11:10 GÜNCELLEME 16.07.2015 11:10

Peyniryemez köyünde bulunan tarihi Çadırhöyük bölgesindeki çalışmaları 63 kişilik ekibiyle sürdüren New Hampshire Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gregory M'Mahon, AA muhabirine yaptığı açıklamada, höyüğün önemli tarihi özellikler taşıdığını, çalışmalarda Kalkolitik çağlardan Bizans dönemine kadar çeşitli bulgulara rastladıklarını söyledi.

M'Mahon, bu bulguların Çadırhöyük'te en az 6-7 medeniyetin yaşamış olduğunu gösterdiğini vurgulayarak, "Bizans, erken Tunç, orta Tunç, genç Tunç, Demir, Kalkolitik çağlarla ilgili uzmanlarımız çalışıyor" diye konuştu.

MÖ 5000'li yıllardan beri 5 medeniyetin yaşadığı belirtilen bölgede ilk yüzey araştırması ve kazı çalışmalarının 1927 - 1935 döneminde Alman Wonder Osten tarafından yapıldığına dikkati çeken M'Mahon, 1993'te başlanan yüzey araştırmalarının ardından 1994'ten itibaren kazılara başladıkları bilgisini paylaştı.

- Kazı çalışmaları 21 yıldır sürüyor

21 yıldır kazı çalışmalarının aralıksız sürdürüldüğünü anlatan M'Mahon, şöyle devam etti:

"1994 yılında buraya geldik, her yıl kazı çalışması yapıyoruz. Burası höyük olduğu için tarihi MÖ 3 bin 500 yılına dayanıyor. Kazılarda alt kısımlarda tarihli çanak, çömlek, kemik ocak, biraz yükseğe çıkıldığında eski Tunç çağına ait mimari kalıntılar, surlar bulunuyor. Onun üstünde ise Demir Çağı'na ait bir açmamız var. Orası endüstriyel bir yer. Tepede ise Bizans kalıntıları var. Orada ahırlar var, çok hayvan kemikleri bulduk. MS 11. yüzyılda höyüğün terk edildiğini gördük. Burada bulduğumuz tarihi eserleri, külleri, önemli tozları poşetleyip, köydeki kazı evine götürüyoruz.

Orada temizleyip, konservasyon işleminin ardından numaralayarak müzeye teslim ediyoruz."

Genç Tunç ve Hititler dönemiyle daha fazla ilgilendiğini aktaran M'Mahon, bu dönemlerle ilgili açmaların höyüğün batısında bulunduğunu dile getirdi.

M'Mahon, Hitit İmparatorluğu'nun izlerinin Anadolu'nun birçok bölgesinde görüldüğüne işaret ederek, "Buralar Boğazkale, Hattuşa'ya bağlıymış. Kazılarda onu da gün yüzüne çıkarmak istiyoruz çünkü genç Tunç Çağı'ndan Demir Çağı'na nasıl geçildiğini henüz bilmiyoruz. Bunun nasıl olduğunu yaptığımız açmalarda anlamaya, bulmaya çalışıyoruz" ifadesini kullandı.

M'Mahon, Çadırhöyük'ün 7 katmandan meydana geldiğini ve her katmanın farklı kültürün izlerini taşıdığını kaydederek, şu bilgileri paylaştı:

"Açmalardaki sikkeler, üzerinde tarih bulunduğu için çok önemli. Geçen yıl açmalarda rastladığımız en önemli bulgu surlardır. Geçen yıl güney bölgesinde kalkolitik açmalar yapan ekibimiz ise 5 bin yıllık olduğunu tahmin ettiğimiz boğa heykelciği buldu. Dolayısıyla 'Burada rahatlıkla 5 bin yıllık bulgulara rastladık' diyebiliriz. Güney açmalarında küp içinde bulduğumuz mezarlar ise buranın kutsal bir yer olduğunu gösteriyor."

Gregory M'Mahon, Çadırhöyük'teki kazının yaklaşık 25 yıl daha süreceğini belirterek, kazıların tamamlanmasının ardından ilçede ve dolayısıyla Yozgat'ta turizmin ivme kazanacağını düşündüğünü sözlerine ekledi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
ABD hazırladı! Skandal rapora Türkiye'den tepki!
'Halk TV' itirafları 'pes' dedirtti! Olay sözler: Daha fakir görünelim ki...