Burdur'da 2 bin 200 yıllık ticaret binası bulundu

GÖKMEN YÜCE - Burdur'un Ağlasun ilçesindeki Sagalassos Antik Kenti'nde, soğuk hava deposu olarak da kullanıldığı tahmin edilen yaklaşık 2 bin 200 yıllık iki katlı ticaret binası bulundu.

Burdur'da 2 bin 200 yıllık ticaret binası bulundu
Burdur'da 2 bin 200 yıllık ticaret binası bulundu
GİRİŞ 23.07.2015 11:22 GÜNCELLEME 23.07.2015 11:35

Sagalassos Kazı Başkanı Belçikalı Prof. Dr. Jeroen Poblome, AA muhabirine, bu yıl kazılara agoranın doğusunda başladıklarını, bölgede normal bir portiko (sütunlu galeri) beklerken milattan önce 2. yüzyıla ait iki katlı ticaret binası bulduklarını söyledi. 

Bu yapının Sagalassos için önemli olduğunu belirten Poblome, "Çünkü o dönemden kalan bir yapı üzerinde kazı çalışması yapmamıştık. Bu yapının bütün parçaları yerinde. İnşallah ağustos sonuna kadar kazıyla ilgili sonuçları elde edebiliriz" dedi. 

- Birinci kat soğuk hava deposu olarak da kullanılmış 

Poblome, ticaret binasının ilk katında dükkanlar bulunduğunu ve burada tüccarların tarım ürünlerini koruduğunu kaydetti.

Bu bölümün bir çeşit soğuk hava deposu şeklinde de kullanıldığını anlatan Poblome, şöyle devam etti:

"Birinci katta vergi toplama işlemlerinin de yapıldığını tahmin ediyoruz. Dükkanlar çiftçiler tarafından kiralanmış olmalı. Atölyeler de olabilir. Ancak bu bölümünün içine henüz girmedik. İkinci katta ise antik kentin önemli toplantılarının, ticaret toplantılarının yapıldığını düşünüyoruz. Buradan manzara da izliyor olabilirler. Çünkü yüksek bir yerde bulunuyor."

- 30 metre uzunluğunda, 15 metre genişliğinde

Poblome, binanın yaklaşık 30 metre uzunluğunda ve 15 metre genişliğinde olduğunu bildirdi.

Büyüklüğü nedeniyle binanın önce içinde değil çevresinde kazı yapacaklarını ve yapının dış bölümünü tamamen ortaya çıkaracaklarını dile getiren Poblome, "Daha sonra iç kısmını kazacağız ve kronolojiyi daha iyi anlayacağız. Milattan önce 2. yüzyıla ait olduğundan eminiz ama erken, orta ya da geç dönem mi bilemiyoruz" diye konuştu.

Poblome, dönemin önemli yapıları arasında yer alan binanın, toprak altında iyi durumda kaldığını ve tüm parçalarının bulunduğunu kaydetti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
ABD'nin sır gibi sakladığı projesi 'C4ISRNET'
Ronaldo eski takımını borçlu çıkardı! Servet değerinde tazminat