Köy yaşamı özlemini eski tarım aletleriyle gideriyor

İşi dolayısıyla uzun yıllar İstanbul'da yaşayan ve emekli olduktan sonra memleketi Karabük'e dönen 65 yaşındaki Mustafa Mesut, topladığı eski eşyaları ve tarım aletleriyle evinin bahçesini adeta açık hava müzesine dönüştürdü.

Köy yaşamı özlemini eski tarım aletleriyle gideriyor
Köy yaşamı özlemini eski tarım aletleriyle gideriyor
GİRİŞ 31.07.2015 12:23 GÜNCELLEME 31.07.2015 12:23

Mesut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 11 yaşında Safranbolu Köseler köyünden çalışmak için İstanbul'a gittiğini ve emekli olduğu 1997 yılına kadar orada kaldığını söyledi.

Emekli olduktan sonra Karabük'e döndüğünü ve Kurtuluş Mahallesi'nde iki katlı bahçeli bir ev aldığını anlatan Mesut, "Küçük yaşta köyden ayrılınca içimde hep bir özlem kaldı. İş nedeniyle özlemimi giderecek fırsatım da olmadı. 15 yıldır Karabük ve Kastamonu'nun köylerinden çocukluğumda köylerde kullanılan çeşitli ev ve tarım eşyalarını topladım. Evimin bahçesi müzeye döndü. Birçok yerde artık olmayan ve bulunamayan malzemeler bende var. Özlemimi gideriyorum bahçemde" diye konuştu.

Bahçesinde bulunan malzemelerin hala çalışır durumda olduğunu anlatan Mesut, "Eskilerde köylerde olan çok özel örf, adetler ve eşyalar vardı. Şimdi yok bunlar. Köylerde bile yok. Köylerde yaşanan değişimi göstermiş de oluyorum. Yeni nesil bunların çoğunu bilmez. Öküz arabası, düven, tırmık ve dirgen nedir bilmiyorlar. Ben bunların hasretiyle yandım, bunları torunlarıma, çocuklarıma ve çevremdekilere tanıtmak için topladım" dedi.

Kağnı, dibek, kalbur, kara saban, gaz lambası, gemici feneri, gramofon, lüks, düven, eğer, semer ve çıkrık gibi birçok malzemeye sahip olduğunu belirten Mesut, bahçesinde bunları görenlerin şaşırdığını dile getirdi. Mesut, "Köylerde eskiden kullanılan aklınıza ne gelirse bahçemde var. Çevremdeki insanlar burayı çok sevdi. Yoğun ilgi görüyor. Ticari amaçlı değil. Sabahları kahvaltımı burada yapıyorum. Buradaki ortam beni mutlu ediyor" ifadelerini kullandı. 

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Uyarı yapıldı! Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sesiyle dolandırıcılık girişimi
110 Liralık kurabiye satan işletmeci "Şu an maliyetine satıyoruz, zam yapıcaz" dedi