Yakıcı güneşin altında "kadınların ekmek kavgası"

Aydın'da, kadın işçiler ailelerinin geçimini sağlamak 44 dereceyi bulan sıcak havada bamya topluyor.

Yakıcı güneşin altında "kadınların ekmek kavgası"
Yakıcı güneşin altında "kadınların ekmek kavgası"
GİRİŞ 31.07.2015 16:40 GÜNCELLEME 31.07.2015 19:05

Yaz mevsiminin en sıcak geçtiği kentlerden Aydın'da bunaltıcı sıcaklar günlük yaşamı zorlaştırıyor. Kent meydanındaki termometre öğlen 44 dereceyi gösterdi.

Sıcaktan korunmak isteyenler, cami avluları, ağaçlık alanlar ve klimalı ortamlarda vakit geçirmeyi tercih etti.

- Çöl sıcağında bamya hasadı

Kardeşköy Mahallesi'nde bamya ekili tarlada hasat yapan kadın işçiler ise gün doğmadan tarlalara giderek sıcağa rağmen çalışıyor.

Çalışırken sık sık su tüketen kadınlardan 58 yaşındaki Adviye Erkay, günde en az 8 saat çalıştıklarını anlatarak, "Evime, çoluğuma çocuğuma destek çıkmak için bamya tarlalarında çalışıyorum. Sıcaklar çok kuvvetli. Yaklaşık 45 derece sıcağın altında çalışmak gerçekten çok zor. Bizler alnımızın teriyle, helaliyle para kazanıyoruz. 40 lira yevmiye bize çok az geliyor. Tabii yapabileceğimiz bir şey yok, imkanlar bu kadar. Geçimizi bu şekilde sağlıyoruz. Allah yardımcımız olsun" dedi.

Bir kamu kurumundan emekli olan ve 10 yıldır da tarlada çalıştığını söyleyen 60 yaşındaki Gülderen Kambur ise aldıkları ücretin az olduğunu belirterek "Maaşım var ama yetmiyor. Bizler sabahın erken saatlerinde sokak ışıkları sönmeden tarlaya gidiyoruz. 40 lira yevmiye alıyoruz. Aslına bakarsak bu güneşin altında bizi ancak 100 lira yevmiye kurtarır" diye konuştu. 

Sattıkları bamyanın kilogramının 2,5 lira ve yetişme süresinin 4 ay olduğunu söyleyen Kambur, 1 kilo bamya toplayabilmek için ayrı ayrı 15 kök gezdiklerini kaydetti.

Germencik ilçesinde sebze bahçesinde çalışan Mustafa Sözen de çalışmak zorunda olduklarını, sıcaktan çok etkilendiklerini belirterek, "Gölgede çalışanlar yatıp kalkıp Allah'a dua etsin" diyerek yaşadığı zorluğu dile getirdi. 

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Son dakika: MEB 81 il valiliğine yazı gönderdi! 1 Nisan'da okullar tatil olacak mı?
Savunma Sanayii'nde bir ilk! ABD, Türkiye'den almaya başladı