Çalıntı tablo davasında karar

'Çalıntı tablo' davasında Yargıtay da ressam Metin Asağ’ı haklı buldu ve ressam İsmail Acar'ın, Asağ'a tazminat ödemesine hükmetti.

Çalıntı tablo davasında karar
Çalıntı tablo davasında karar
GİRİŞ 08.08.2015 16:09 GÜNCELLEME 08.08.2015 16:09

Yıllardır süren dava sonuçlandı... Ressamlar Metin Asağ ile İsmail Acar arasındaki tablo davası Yargıtay'ın kararıyla sonuçlandı. Yargıtay, ressam Metin Asağ'ı haklı bulup, İsmail Acar'ı tazminata mahkum etti.

Ressam Metin Asağ dava sonucu basın açıklaması yaptı;

BASIN AÇIKLAMASI          

Toprak Sanat Galerisi’nin İstanbul Lale Festivali Kapsamında 20 Nisan 2011-20 Mayıs 2011 tarihleri arasında düzenlediği METİN ASAĞ’ın “OTTOMAN TULİP” Resim sergisi öncesi “ÇİNİLİ LALE” İsimli çalışması hakkında, Ressam İsmail Acar tarafından yapılan haksız itham ve saldırıların tespiti ve maddi, manevi tazminat talebi üzerine 2011 yılında açtığı dava 2014 yılında İstanbul 2 Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesinin 2011/179 E. ve 2014/214 K. Numaralı kararıyla sonuçlanmıştı.

Ressam Metin Asağ’ın Haklılığını Yargıtay Onadı!
Yargıtay, 'Çinili Lale' Davası Kararını Onadı.

Dava Dosyası ve Kararda;

-Dava Konusu “Çinili Lale” isimli çalışmanın Ressam Metin Asağ’a ait orijinal eser olduğu,
-Ressam İsmail Acar’ın “Çinili Lale” eserini sahiplenici beyanlarının gerçeğe aykırı olduğu,
-Ressam İsmail Acar tarafından 2011 yılında yapılan beyanlar ve iddiaların Hukuka Aykırılık taşıdığı, …
Yer almakta olup Ressam İsmail Acar’ın,Ünlü Ressam Metin Asağ’a  “10.000-TL manevi tazminat” ödemesine karar verilmişti!
Söz konu karar Ressam İsmail Acar tarafından temyiz edilmiş olup Yargıtay 11.Hukuk Dairesi 2015/689 E, 2015/8564 K. Sayılı İlamı ile temyiz itirazlarını ret etmiş ve Mahkeme Kararını onamıştır.
 “İstanbul (2) Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi,Türk hukuk sistemimize geçecek çok önemli bir kararla ,Ülkemizde bir ilke imza atmış ve temyiz sürecinde de.Türkiye’de ilk dafa yerel mahkeme tarafından verilmiş bir kararın YARGITAY tarfından da onandığı bir ilk yargı kararı olma özelliği taşımaktadır

Ressam İsmail Acar’dan Alacağımız Tazminatla Canlı Lalelerden Tablo yapacağım!

2011 yılından bu yana Sanat adına yürüttüğüm Hukuksal Mücadelemin nihayete ulaşması ve haklılığımın Yargıtay tarafından da onanmasının gururunu yaşamaktayım.Verilen karar Resim Sanatı alanında emsal niteliğindedir “Artık hiçbir sanatçı, başka bir sanatçının eserlerini sahiplenici ve karalayıcı açıklamalar yapamayacaktır”. Verilen tazminat miktarı, kararın hukuksal önemi yanında kanımca önem taşımamaktadır! Ressam İsmail Acar’dan alacağım tazminat miktarıyla önümüzdeki yıllarda İstanbul ve Laleleri adlı  “canlı lalelerden oluşan bir tablo çalışması” yapmayı planlıyorum.

Kararı veren Sayın Mahkeme Hakimlerine ve dava sürecinde sağladıkları hukuksal destek için Av. Murat Eltutan’a ve emeği geçen herkese teşekkür ederim.

Basına ve Kamuoyuna Saygılarımızla Sunarım. 

Metin ASAĞ Kimdir ?

1992 yılından itibaren sanatta doğu-batı  sentezi  üzerinde çalıştı.                                                                                                                                     
Sergileri yurtiçi ve yurtdışında ilgiyle izlenen,eserleri özel kolleksiyoner ve galerilerde  bulunan sanatçının, türk sanatı,hat,tezhip,çini,minyatür,mozaik gibi Saray ve  Müzelerdeki eserlerin form, desen,renk özellikleri üzerine çalışmalar yaptı.Eserlerini tarihi iç mekanlar İstanbul, Ayasofya,saray işlemeleri,sultan portreleri,kaftan,ferman,taht,tuğra,miğfer konuları ile birlikte,Türk İslam Sanatları,Anadolu Medeniyetleri,Mezopotamya Krallığı,Eski Mısır , Antik Yunan ,Bizans ve Roma gibi Doğu – Batı uygarlıklarını içine alan temalar ışığında yapmaktadır. Sanatçı İstanbul'da yaşamakta ve çalışmalarını burada sürdürmektedir       
 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Kamuda yeni dönem! Erdoğan detayları paylaştı! Fahiş fiyat açıklaması: Çalışmalar başladı
TSK'dan terör örgütüne büyük darbe: 19 terörist etkisiz hale getirildi!